Впечатления на студенти: Моят Еразъм+

Coming soon...

Кристиян Димитров, бакалавър Финанси - Католически университет Льовен, Белгия

За мен изживяването, емоцията и наученото по време на програмата „Еразъм+“ в Брюксел, Белгия е незаменимо и несравнимо с нищо от това, което съм правил до момента. Реших да се включа в програмата, тъй като съм чувал доста добри отзиви от близки за Университета партньор, в който имах възможността да прекарам един семестър. Вече се уверих в това и съм много доволен от практиката и наученото през зимният семестър в Faculty of Economics and Business - KU Leuven, Campus Brussels, Belgium.

В началото бях много объркан – мисля, че изживях т.н. културен шок, тъй като бях приключил друга програма, в която участвах в Америка и дни след това се впуснах в приключението на „Еразъм+“. Интереса ми събуди новото, различното, красивият град с внушителните сгради, хората – толкова различни култури и етноси на едно място.

Много възпитано, приятно и предразполагащо ни посрещаха всички преподаватели от KU Leuven и не само в първата, но и във всяка следваща лекция, която имахме. Те не държаха да получат своята 15-минутна почивка, дори оставаха през това време, за да обясняват любезно на колегите материята на изуваният предмет, по-обстойно за тези, които имаха въпроси. Достъпът „професор – студент” беше неограничен и до минимум улеснен. Имахме възможността да пишем мейли на професорите или да ги търсим на личният им телефон в случай, че се нуждаехме от помощ за някои от лекциите, които не сме разбрали или имаме нужда от допълнително обяснение в следващата лекция.

По време на престоя си успях да посетя много градове в Белгия – Brugge, Antwerpen, Leuven, Gent, Liège, Oostende, както и други държави като Германия, Франция, Англия, Холандия и Люксембург. За мен беше изключителна възможност да се включа като участник в Програмата по обмен и бих го направил отново с най-голямо удоволствие. Благодарение на „Еразъм+“ имах уникалната възможност да почерпя знания и умения от едни страхотни преподаватели в областта на Икономиката и Правната наука през учебната 2016/2017 година. Както и да разкажа, покажа и представя Икономически Университет – Варна и Република България по най-добрият начин на новите си колеги и приятели.

Все още ли се чудите дали да направите тази голяма крачка? Недейте, а го направете докато имате тази възможност. Независимо от това кой Университет партньор сте избрали Вие ще имате едно страхотно изживяване с много нови познания, както и приятели за в бъдеще!

 

Теодора Максимова, бакалавър Международен Бизнес - Католически университет Льовен

Моят Еразъм беше във филиала на Католически Университет – Льовен в Брюксел, Белгия. Избрах го по три прости причини – качеството на обучение в университета (топ 5 в Европа), възможността да се сблъскам и опозная мултикултурния Брюксел и всевъзможните опции за пътуване, които Белгия предлага в и извън границите си.

Цялостното преживяване абсолютно срещна и многократно надхвърли очакванията ми! Запознах се с нови методики на преподаване в различна академична среда, живях с близо сто други еразъм студенти от близки и далечни части на света и запълних голяма част от списъка с мечтани дестинации. Организираното посещение до Европейския Парламент в Брюксел беше една от повратните точки в моя престой, защото затвърди интереса ми да се развивам в тази посока и ми показа колко е важно да познаваме съюза, в който членуваме, неговите цели и политики. Пътешествията до различни точки в Белгия и Германия в мултикултурна среда завинаги ще остане един от най-ярките спомени на престоя ми.

Съветът ми към всички колебаещи се е да се прехвърлят в отбора на решилите и да се приготвят за белгийска бира (в големи количества), уникални пържени картофки (Maison Antoine), ароматни гофрети и цял куп култури, езици и навици. Струва си!

 

Радомир Кръстев, бакалавър Финанси - Университет Нотингам Трент, Великобритания

Опитът, който натрупах по програма Еразъм+ е изключително ценен за мен. Университета партньор бе гостоприемен. Той третираше студентите по обменни програми наравно със своите. Това ни позволи изцяло да се потопим в английската образователна система, да учим според техните стандарти и да използваме всички налични ресурси. Това до голяма степен се отрази и на придобитите от мен знания по време на престоя ми в Нотингам. Предметите, които имахме възможността да изучаваме бяха добре структурирани и обогатяващи. Екипът от лектори и асистенти бе приятелски настроен, отговаряше на всеки въпрос и се отзоваваше винаги когато имаше нужда.

 Този обмен ми предостави чудесната възможност да се запозная с много хора, да изградя дългосрочни контакти и приятелства, които смятам за едни от най-ценните плюсове на програмата. Имах възможност да тренирам своя английски език както на академично ниво в университета, така и на разговорно ниво с колеги и приятели от различни краища на света.
 Еразъм+ бе едно приключение, което ми позволи да обиколя голяма част от Обединеното кралство. Имах възможността да се насладя на обширните английски паркове, запазените старинни църкви, които изскачаха в дъното на някоя малка уличка, оживените мегаполиси  Манчестър и Лондон, красотата и историята на Ливърпул и преминаващата през сърцето на града река Мърси, мистичният Стоунхендж, древните римски бани на Бат и разбира се града на обичания английски герой Робих Худ – Нотингам. Пътуването ми ме отведе и до красивите, изпълнени със зеленина, полета в Шотландия, многобройните древни замъци, крепости и огромните, здрави стени, които са защитавали градовете през средновековието, а сега привличат туристи от цял свят, за да се насладят на запазеното им през вековете величие.  

 Всичко това бе ново за мен, сблъсках се с една различна система, култура и човешки ценности. Научих много нови неща и придобих още една база за сравнение. Смятам, че това ще обогати значително не само академичните ми знания, но и целия ми мироглед. 

 

Йоана Рашкова, магистър Корпоративен бизнес и управление - Университет Нотингам Трент, Великобритания

Решението ми за участие в програмата „Еразъм+“ беше спонтанно, но за сметка на това едно от най-добрите, които съм вземала през живота си. Благодарение на програмата прекарах втория семестър от магистърското си обучение в Нотингам. Изключително щастлива съм от това, което ми се случи през тези четири месеца. Посетих много места през свободното си време и срещнах невероятни хора от цял свят. С някои от тях вече планираме кога и къде ще бъде следващата ни среща. Това беше първият път,  в който бях извън България, и за мен беше голямо предизвикателство.

Начинът на обучение в Nottingham Trent University е различен, но не беше трудно да свикна, защото всички там са отзивчиви и толерантни. Организирана беше въвеждаща седмица, по време на която ни запознаха с всички детайли, свързани с престоя ни там. Освен това имах възможност за посещение на часове по академичен английски език, където специално внимание се обръщаше на уменията ни за академично писане.

Обучението беше разделено на модули (предмети), като всеки от тях беше с продължителност 4 седмици. След приключването на единия, заедно с оценяването, започва следващият. Това, което ми хареса най-много, беше вниманието, насочено към практическите дейности заедно с теоретичната част. По време на първия модул имах възможността да посетя завода на Jaguar Land Rover, където се запознах с организацията на производството на автомобилите през всеки етап от производствения цикъл. По време на втория модул взех участие в симулация за търгуване на фондовата борса, организирана от специализирана фирма.

Връщам се заредена с позитивизъм и напълно удовлетворена от участието си в програмата. „Еразъм+“ е невероятна възможност за незабравими преживявания, след която няма как да не се чувстваш щастлив, по-уверен в себе си  и променен в положителна посока.

 

Жанина Караиванова, бакалавър Маркетинг - практика във Великобритания

Еразъм практиката ми беше едно от най-вълнуващите преживявания. За кратък период от време научих много, усъвършенствах се всеки ден, запознах се с много хора и трупах всякакви емоции. Запознах се с традициите, културните и исторически забележителности на страната. Успях да приложа наученото в университета. Винаги съм смятала ,че  в обучението ми липсваха практически занимания, основно преобладаваха теоретични. В Англия приложих теорията в практика и  съм доволна от резултатите.

Благодарение на четирите години в унивррситета и този 5-месечен стаж в Англия се чувствам уверена и квалифицирана да започвам да се развивам професионално в страната си. Тези умения, които придобих ще са  от голяма полза за бъдещето ми. Без съмнение бих повторила практиката. Това е безценен опит, оставащ за цял живот. Съжалявам, че много късно се престраших да се запиша по програмата Еразъм. Докато си студент е добре да се възползваш максимално от това, което ти се предлага. В началото на обучението ми бях затворена към подобен тип обмени  и по този начин  пропуснах много възможности. . Единсвено може да спечелиш: безценен опит, нови знания и познанства за цял живот. Животът в друга страна остава голям отпечатък в съзнанието, променя ти мисленето, разширява ти  кръгозора  Не трябва да има никакво колебание. Със сигурност ще се запиша отново на практика. Това е спомен за цял живот. Препоръчвам на колегите ми да не се колебаят и при първа възможност да се запишат по програма през новата академична година.

Филип Иванов Александров, бакалавър Индустриален бизнес и предприемачество - Висше училище Бон-Райн-Зийг, Германия                                                                                                            

It was my first time ever abroad and on an airplane, so I left my home quite excited about the future few months . In the airport in Germany, I first met my friend Norbert who I know since long time ago. He welcomed me to Germany and for the next few hours we drove to his home in Warburg.There I met Conny(Norbert's wife) who has also been my friend in a long time. We had breakfast and went to bed because it was early in the morning and we had spent the first hours of the day in travelling from Cologne to Warburg. Norbert and Conny helped me escape from my everyday student life during my mobility in Bonn by accepting me from time to time for a weekend or more in their home and making me feel like a part of their family.

So the first weekend in Germany was in a friendly environment. On Monday (05.09.2016) morning I was travelling by train to Bonn. My Study Buddy-Daria, a beautiful girl who is also studying in H-brs and participating voluntarily in the Study Buddy program, was waiting for me in the train station in Bonn. I confused myself and got of on the wrong train-station in Cologne and started asking people for help to catch my train to Bonn. Daria, even though I was an hour late was still waiting for me ready to take me to all the places necessary for the accomodation in Bonn. So I arrived in Bonn with my giant, orange 30 kg. suitcase a backpack and a hand bag. Daria smiled to me, hugged me, made me feel good and welcomed and said Hello. She asked me if she can carry some of my luggage, but I couldn't let her because it was quite heavy. The next task for us was to get my room in a dormitory, for accomplishing it we went to a agency which is dealing with that. There I had to sign a contract in German, not in English, so I didn't understand what was I signing on and transfer a deposit equivalent to twice the ammount of the monthly rent. I was very tired from carrying my heavy baggage but Study Buddy kept on leading confidently ahead and never gave up. The documents I had to sign in the dormitory once again weren't in English and again I was like blind-folded.

My classes started the same week on Wednesday in German language-Basic level. I loved those classes, because they were consistant by students from all over the world ( Italy, America, France, Thailand, South Korea, Kenya, Ghana, Lithuania, Finland, Netherlands )We  had to learn quickly, because the classes were very dynamic and not folllowing the pace of each individual. It was a funny class because each student' pronounciation was very different from the other and a challenge to understand. We also had three different teachers for each class of the week, and that was a good part also because we weren't adapting to just one person's method of teaching, but seeing all three. I kept the friendships created in those classes throughout all the semester. I was offered to participate in the next level in German language course, but wasn't physically able to do so because I had other classes from my International management module on Monday during the same hours. I would have  liked to learn more of the language.

My main course teachers were: The vice-president of the Hochschule Bonn-Rhein-Sieg, Mr.Bode who in my opinion is more of a diplomat and politician than a International marketing professor and a crazy, mean, old man. He was very enthusiastic while speaking and expressing himself with a calm even voice, but deep and grounful. He looked like a good artist. Another of my teachers is Mr. Meier, who looked a lot like a worker, because in every class he was like with a uniform(same shirt, same shoes, same pants). He wasn't acting like a worker though, he was leading his classes in a good informative, storytelling, member class participating way. He had a good structured method of presenting his lecture, which wasn't lacking ambition and inspiration in International trade and international strategy. Mr.Luc Dagbadji was the most confusing man of all, he came a month late for his lectures, spoke with a French accent which was hard for me to deal with in the beginning until I addapt to it. He always had these presentations containing huge ammounts of text, graphics and others. Which for me were more like screening through process, rather presentation. My teacher Mr.Wamser we met only for two intensive class days and Saturdays from morning to sunset for our class in Scenario planning, I liked his classes because of my team there- Phillip, Lea (from Germany) and Stephen from Ghana. My German colleagues were really kind and disciplined but nonetheless hard working. Mrs. Eileen Kuepper had a quite untraditional way of teaching, it involved a lot of participation from the class and was very interactive and creative. I liked the excercises there because I was able to meet the all group during them.

I cherished very much the comforts provided from Hochschule, like the great always tasty food. The good library, computer and data base and the literature cabinet and silent room in    which I happened to spend a good ammount of time in.

When regular classes started I was used to interrupting the class without raising my hand to ask a question, unlike my fellow colleagues. I tried to addapt to that ancient gesture of asking for attention, because when I was not doing it I felt like a rude person because my teachers and colleague students were looking at me like I am a creature from another planet, one they've never seen before (an alien). That worked out as long as the teacher wanted to listen to what was I saying. When the teachers(Mr.Bode, Mr.Dagbadji) didn't wanted to listen to me they just went on with their prepeared material or gave the word to another person. I felt uncapable of expressing what I think in a number of times. In Mr.Meier's class I liked the movie we watched („Outsourced“) instead of having an exhausting, but rewarding lecture again. I liked the Gummersbach two and a half days stay in that off-campus facility, organised by Mr.Bode. I liked Mr.Dagbadji's positive atitude towards almost everything. I liked Ms.Korpp from the Welcome centre and her efforts to reason what's happening with me. Adelheid Korpp was one of the few people who tried to lead a dialogue with me, asking me : „What is wrong ?“ and „Is everything alright ?“ and not satisfying with only a „I am fine“ and a smile.

I think that in Germany people feel more free to be proud of themselves, the individuals are just happy as they are, but also make a good ammount of effort to make their current situation better. One morning I was walking in Bonn' centre and saw a man playing music on a unseen for me before instrument, like a piano, but a bit different and a lot more colorful. His music was very good and beautiful and I wanted to see it from a bit closer and  walked next to his instrument and he looked at me with the most alive smile I've ever seen, like he was experiencing the greatest pleasure ever, while playing.  The communities there seem to be with a calm manner, even for Tannenbusch which is considered as a bad neighborhood because of all the foreigners that live there looked like an undisturbed heaven for many. Only once did I witness a few policeman who were making a few youths, not much older than myself, to empty their pockets. There were often though such young people in the entrance of my building using drugs and alcohol especially during the winter times, which is kind of sad to see how they spend their time.

The result from my Mobility in Bonn, Germany is that I gained 8 kg. of weight, I had a conflict in the end of the semester with one of the teachers, due to my refusal to submit a 15 page long report(which frightened me with its length), I learned a few new lessons, I met a lot of friends, I aquiered a lot new clothes(Before I came to Germany I had my old clothes and only after the first month I noticed my clothes being a bit pale and old compared to the rest of the students). I enjoyed my stay in H-BRS because it provided me with another point of view/perspective towards my own life. I believe I started being more active than usual in class participation, but also made me feel small as to the other classmates and teachers who also had a thing to say in the common excercises. It made me feel like I am a drop in the sea and rarely can influence the ongoing events, but sometimes I can. I started cherishing the food I had, a good book from time to time and more and more often since I had a internet connection, which I didn't  during the first month, a good movie.

So the conclusion is that I could have been more proactive student, more brave person. But all to all I am feeling happy that I spent the last few months in Germany. It was scary at times, a bit funny, joyfull, dissapointing at times, new, exhilarating, quiet and loud, sunny and dark, hot and cold, comforting, loving and hating, confusing and understanding.

I want to do it again!

Деница Николова, бакалавър МИО - Университет по приложни науки Лудвигсхафен, Германия

Когато бях в Университета по приложни науки - Лудвигсхафен имах възможността да сравня начина на преподаване между България и Германия. В ИУ - Варна повече се набляга на теоретичната част от материята, а в Германия теорията се комбинира с практика. Имахме само лекции, които продължаваха един час и половина, а някои от предметите продължаваха три часа с петнадесет минутна почивка. След като ни беше преподадена теорията правехме и допълнителни задачи, казуси и проекти свързани с нея по време на лекцията. Преподаваше се и с много примери от приложението на самата теория. Университета организира няколко екскурзии специално за обменените студенти, където имахме възможността да опознаем немската култура и да видим исторически паметници.

Аз живях в студентско общежитие. Всички имаха самостоятелни стаи. Моя апартамент беше малък, състоеше се от един малък коридор, в който бяха поставили кухненски шкафове, хладилник и два котлона, вдясно от кухнята се намираше банята а направо по коридора се влизаше вече в стаята. Беше обзаведена с легло, регал, гардероб, нощно шкафче и имаше големи френски прозорци, с изглед към централната улица. Някои апартаменти не бяха самостоятелни. Отново всеки си имаше отделна стая, но се налагаше да делят баня и кухня. В общежитието имаше интернет, но трябваше студентите сами да си закупят рутер. Сградата беше на централно място, на около 10 минути пеша от главната гара и на около 10 минути пеша от централната гара. Почти всичко беше наблизо. Налагаше се да пътувам с автобус до университета, но това не беше проблем, понеже имаше автобуси през 10 минути.

Намерих много нови приятели по време на обмена. Всички имаха по едно buddy, което се грижеше за нас през семестъра. Моето имаше две - аз и още едно момиче. Трите си станахме много близки. Запознах се и с други хора по време на първата седмица. Всички бяха много мили. Голяма част от обменените студенти живееха в друго общежитие, където често имаше събирания. Намерих и местни приятели, но по-голямата част от познанствата ми бяха с чужденците. След приключването на програмата още поддържам връзка с тях и възнамерявам да посетя някои от тях.

От времето на моята мобилност най-много ценя създаването на нови приятелства, опита в комуникацията, да бъдем отворени за нови идеи, да приемам чуждите мнения  и да сме толерантни към различията в културите. По време на мобилността имах възможност да подобря своя английски език, започнах да уча немски език и имах възможността да си припомня японски език, понеже имаше много японски студенти, които бяха дошли на обмен за една година. Като цяло емоцията, която носи Erasmus+ е незабравима и невероятна. Това е едно пътешествие, за което винаги ще се сещам и ще ми носи радост.

 

Александра Янакиева, бакалавър Маркетинг - ТУ Кемниц, Германия

Здравейте,

‚‚Еразъм+‘‘ е най-страхотната програма за обмен на студенти в Европа. Зимният семестър на  2016/17 г. в ТУ Кемниц (Technische Universität Chemnitz) е моят втори обмен по програмата. Това е уникална възможност, от която повече студенти и докторанти трябва да се интересуват и възползват. Миналата година бях на обмен в ТУ Инголщат. Това бяха моите най-прекрасни 6 месеца през студентския ми живот. Толкова много емоции, приключения, хубави моменти, които накрая остават спомен за цял живот. През изминалия зимен семестър бяхме повече от 90 студента по програма ‚‚Еразъм+‘‘, това са толкова много различни хора с интересни култури, които са коренно различни от познатото до теб и същевременно толкова близки. Накрая след този обмен хората научават, че няма абсолютно никакво значение от къде си, какъв цвят е кожата ти или на какъв език говориш, а важното е, че толкова много си приличаме вътрешно, защото всички се борим за по-добър живот, забавляваме се, учим, помагаме си, пътуваме и градим приятелства, които ще помним вечно. За изминалия семестър с моите нови приятели посетихме места като: Лайпциг, Дрезден, Прага, Берлин, Кьолн, Бон, Мюнхен, Гармиш Партенкирхен, Саксонска Швейцария и Ерцгебирге.

‚‚Еразъм+‘‘ ме дари с безброй много невероятни моменти и изживявания.

Безкрайна благодарност за дадената възможност!

 

Глория Димитрова, бакалавър International Business - Университет по приложни науки Вормс, Германия

Както всичко в живота, обменът си имаше своите хубави и лоши моменти и страни. Сега, ако можех да се върна във времето отново бих избрала да отида на обмен и то на същото място, но това, което бих променила е нагласата си. В началото всичко е еуфорично и прекрасно, даже си мисля, че ако бях само за един семестър с такова впечатление щях да остана за обмена като цяло. 

Реално беше неповторимо изживяване – среща с много различни хора и култури, пътувания до прекрасни места, истории и разкази от цял свят, но също така имаше конфликти при срещите с различните култури, пътуванията не вървяха по план, а историите след 2-3 път сякаш се повтарят. Всичко напълно в реда на нещата и сега като гледам назад – оценявам конфликтите и плановете, които не са станали, и историите, които са ми се стрували скучни в един момент.

За тази една година научих много неща за живота и за хората, които в последсвтие ще мога да използвам и да се възползвам в живота, работата и връзките с хората. Който каже, че не се е променил след такова преживяване – лъже. Искаш или не искаш взимаш по нещо малко от всеки – от държавата, където е обменът, от местните жители, от Еразъм студентите, от преподавателите, от хазяите, от съквартирантите, от хората по улиците, от всеки и от всичко.

Аз лично оцених, че България не е толкова ужасна, колкото хората я изкарват, че Германия не е рай на земята – проблеми има навсякъде, някъде по-големи, другаде по-малки. Хората бяха, както се казва, по-студени и резервирани, но както беше дразнещо, така и разбрах, че не е толкова лошо да си пазиш мислите в главата си. Испанците обичат да почиват и да се забавляват; португалците винаги закъсняват; ливанците се грижат един за друг, но живеят за драмата; китайците са отворени към всички и искат да контактуват; американците са диви и щастливи – те не искат драма, а само
щастие и приключения, украинците имат сходни традиции и поверия като българите. Има още много какво да се каже, но със сигурност трябва да се преживее иначе – няма да бъде разбрано.

Преподавателите не са по-различни от тези в България – някой са добри и дори и да не получиш хубава оценка си получил знания, други са лоши и нищо не знаеш на края, но имаш хубава оценка. Ние си мислим, че нашите университети са много лоши с корумпирани
преподаватели, които не те научават на нищо, но истината е, че нямаше да се справя с много проекти, нова информация и изисквания, ако нямаш базата, която ми дадоха в България. Хазяите, както в България, са добри и лоши. Моите бяха страхотни, помага и се грижеха за мен и съквартирантките ми, даваха ни подаръци и не ни караха да си плащаме за неща, които не са наша грешка. Как да не оцениш такива хора и да не ти се прииска някой ден, ако си на тяхното място да си като тях. Хората по улиците са доста по-различни от нас, ако имаш въпрос с удоволствие ще ти помогнат, не те коментират, като ги подминеш, усмихват се, ако погледите се засекат (дори и да не се познавате).

Няма как да коментирам как процедират университетите в България с Еразъм студентите, но в Германия имаше хора, които помагаха много и такива, които ти се иска въобще да не се занимаваш с тях. Бих казала, че аз и колегите ми имахме много въпроси (някои глупави, други важни) и аз лично бях удивена с какво търпение ни отговаряха, въпреки че със сигурност сме били досадни в един или друг момент. Има много неща, които могат да се кажат за тази една година в Германия. Връщайки се в България, виждам много неща, които искам да са като в Германия, но виждам и много неща, които тук са по-добре от там. На кратко – имаше хубави и лоши неща, но за себе си разбрах, че хубавите трябва да се пазят като скъп спомен, а от лошите – да си взема поука.

Гюлджан Чауш, бакалавър МИО - Университет Байройт, Германия

Здравейте на всички!

Безспорно са много и най-разнообразни възможностите, които ни предлага Икономически университет-Варна. Еразъм+ с цел обучение е една от тях, благодарение на програмата за втори пореден път сбъднах мечтите си.  В края на септември 2014 г. започна моята история, когато за първи път се престраших да опитам нещо ново, непознато и в същия момент толкова дълго очаквано. Много мои приятели и познати не вярваха, че съм способна на това, а повярвайте, няма по-голям стимул от това да бъдеш подценен.

Бях на Еразъм в един от най-добрите университети на Германия – Университета в Байройт. Учебната година започна с две седмици Orientation Week, където имахме време да си оправим всички документи, а доброволците от ESN организираха за запознаване на чуждестранните студенти с историческите и природни забележителности на малкото градче и околността.

Благодарение на програма Еразъм+ успях да се запозная с нови приятели от цял свят – Мексико, САЩ, Италия, Испания, Албания, Йордания, Южна Корея, Египет и др. Повярвайте ми няма да съжалявате в никакъв случай – сега имате възможността да се запознаете  с най-добрите, най-готините и позитивни хора! И точно те бяха тези, които ме мотивираха да кандидатствам  и  да замина за втори пореден път в края на септември 2015 г. на Еразъм и то в същия университет!

И така нека да добавя няколко изречения и за общежития. В интернет страницата на Университета в Байройт можете да намерите цялата необходимата информация, стъпки за кандидатстване и цените. 

ПОБЪРЗАЙТЕ! Ако искате да сте част от едно ГОЛЯМО семейството в Байройт, Германия и да се учите от най-добрите преподаватели/професионалисти в областта на икономиката!

Кога, ако не сега!

 

Анастасия Божкова, бакалавър Туризъм - Университет по приложни науки Вормс, Германия 

„Еразъм+“ беше едно много хубаво преживяване за мен. Радвам се, че имах възможността да се докосна до друга култура, да живея в чужда страна, далеч от моите родители и да видя как е студентския живот в чужбина. Като кандидатствах, за да взема участие в тази програма, не очаквах, че ще се класирам. Подадох си документите да видя какво ще стане. Но когато класирането излезе, бях много щастлива, но и в същото време притеснена, тъй като трябваше да оправям документи и да търся квартира във Вормс, Германия.  За мое щастие приемащия университет ми помогна с тази задача. В дните до началото на лекциите присъствахме на различни събития, организирани от студентския комитет. Имах и възможността да посетя Швейцария. Там разгледах два града – Люцерн и Цюрих. Решението за тази екскурзия беше взето много спонтанно, но се радвам, че отидох. За разлика от останалите места в Швейцария беше много скъпо. В края на септември 2016 реших да усетя преживяването Oktoberfest. Събрахме се групичка, купихме си билети и отидохме в Мюнхен като пътувахме само с регионални влакове. Беше хубаво, навсякъде се виждаха весели хора. Всички бяха облечени в традиционни дрехи.

Скоро започнаха лекциите. Начинът на преподаване и воденето на бележки беше доста различно от това в България. Една лекция може да продължи до 3-4 часа, между които няма почивка. В началото ми беше трудно, но с течение на времето успях да свикна.  Преподавателите по различните дисциплини ни предоставяха под формата на презентации темите за изпитите. Много ми хареса, че някои от лекциите в Германия се преподават на английски език. Благодарение на което си подобрих знанията по английски език. Университетът във Вормс предлага курсове по немски език, които са безплатни.

Семестърът във Вормс ме научи на още повече самостоятелност и отговорност. Разбрах, че добре се адаптирам към нова, непозната за мене обстановка. Успях да бъда по-комуникативна в ежедневието. Запознах се с много студенти от различни страни и да разбера за тяхната страна и култура. Подобрих си знанията по английски и немски език. Преживяването много ми хареса. Ако има възможност по програма „Еразъм“ в друга държава с удоволствие бих кандидатствала.

 

Елена Михалева, бакалавър Мениджмънт на туризма - Висше училище Ашафенбург, Германия

Erasmus+ е едно от най-добрите предизвикателства, които съм предприемала. Това е една уникална възможност да попаднеш в среда, различна от своята.

Получаваш възможност да опознаеш друга култура, да се обучаваш по различна система от тази, по която се движиш в собствената си държава, също така срещаш нови хора, намираш нови приятели, черпиш опит от чуждестранни преподаватели.

Erasmus+ не е просто програма за обмен на студенти, това се превръща в период, който не се забравя. След тази програма мирогледа, опита и отношението към хората се променя в положителна насока.

Ако имам възможност, бих повторила тези месеци отново без колебание.

 

Росица Иванова, бакалавър МИО - Университет по приложни науки Вормс, Германия

Моята мобилност по програма Еразъм+ продължи от Август 2016г. до Юли 2017г. Тази цяла академична година се обучавах в Университет по приложни науки Вормс, Германия. Благодарение на сътрудничеството между Икономически университет – Варна и Висше училище Вормс успях да участвам в програмата за придобиване на двойна диплома в ОКС „бакалавър”, специалност Международен мениджмънт. Именно тази възможност бе една от основните причини, поради която реших да се впусна в предизвикателството Еразъм. Благодарение на тази програма успях да придобия много нови познания, международен опит и да разширя светогледа си. Запознах се с много чуждестранни студенти, което ми даде възможност да се докосна до различни култури и етноси. Успях да подобря познанията си по немски език и да завържа нови приятелства. Чрез организираните от университета екскурзии, и не само, разгледах няколко града в Германия, а поради удобната георафска локация на Вормс, посетих също Франция и Холандия. Обучението в приемащия университет бе по-натоварено от това, с което съм свикнала в ИУ-Варна, но причина за това бе участието ми в програмата за придобиване на двойна диплома. Лекциите в университета се провеждаха на английски език, както от местни, така и от гостуващи чуждестранни лектори. Дисциплините, по които се обучавах бяха разнообразни и предимно изискващи изготвянето на проекти чрез съвместна групова дейност. Това ми помогна да подобря комуникативните си умения и способности за работа в екип. Обучението ми в чужбина допринесе за това да усвоя много нови теоретични и практически знания.

Участието ми в програма Еразъм+ е едно най-добрите решения, които съм взимала някога. Благодарение на тази програма научих и видях много, натрупах опит, изживях страхотни моменти, обогатих себе си и увеличих възможностите си за бъдеща реализация! Препоръчвам на всеки студент да вземе участие в тази програма!

 

Наталия Атанасова, Логистичен мениджмънт - Университет Бон-Рейн-Зийг, Германия

Опитът, които придобих от Бон, Германия със сигурност  беше различен от  другите държави, в които съм била. Имах възможността да отида по пограма „Еразъм“ в Прага, Чехия и в Копер, Словения, но със сигурност това, което научих от Германия беше ново и различно. Не ми беше лесно отначало, тъй като манталитета на хората там е много по-различен и процедурите могат да бъдат доста изморителни щом се отнася до немската бюрокрация. Имах възможността да присъствам в лекции и упражнения ръководени от компетентни професори, които с удоволстие ни даваха насоки и ни помагаха. Всеки ден пътувах около час до кампуса в Райнбах, но това не беше проблем, тъй като пътувах заедно с други студенти от групата ми и времето  минаваше бързо. Групата ми се състоеше от около 20 човека от най-различни националности като Германия, Китай и Виетнам. Обменът в Германия ми беше полезен, тъй като освен английският език успях също да си подобря и немския. Бях настанена в общежитие, което се намира в много красив квартал. Бях наистина доволна от цената, която плащах и това, което получавах, тъй като  местоположението  беше отлично и се намирах на 20 минути  пеш от център и автогара. Щом се отася до забележителности, Бон н не от най-големите градове, но е от тези градове, които имат особен чар. Невероятно е как хората, които срещнах промениха изцяло виждането ми. Установих наистина силни контакти със студенти от кампуса, но най-вече с хората, с които живеех в общежитието и с които все още си пишем и се чуваме.

 

Coming soon...

Coming soon...

Мария Попова, магистър Бизнес икономика - практика в Ирландия

Аз прекарах едни прекрасни седем месеца и половина в дъждовна Ирландия. Целта на престоя ми там беше стаж в сферата на маркетинговите проучвания. Да си призная, началото не започна с особено приятни емоции поради ред фактори. Климатът не е за всеки – денят през зимата е изключително къс, вали почти през целия ден. Лятото е кратко и непостоянно, но пък ако имаш изграден приятелски кръг от хора, времето не е важно. Разбира се, стига да си упорит и да имаш желание, свикваш с всичко. Не мога да опиша колко дрюжелюбни, мили и комуникативни са ирландците! Не съм усетила нито веднъж някакво национално разделение, както на работното място, така и извън. Атмосферата е много спокойна и в сравнение с предишните ми Еразъм обучения в Холандия и Германия, бих казала, че Ирландия е най-добрата страна за живеене, имайки предвид терористичните атаки в цяла Европа. Що се отнася до работния опит, който придобих, бих казала, че очакванията ми не бяха напълно покрити. Но пък аз съм на мнение, че всеки опит ти носи развитие. Със сигурност стажът ми ще бъде трамплин към по-високи цели в професионалното ми развитие. Позицията, която заемах беше свързана с проучване на пазара в България, Великобритания и Германия. Анализирах две различни индустрии  - Храни и Напитки, Индустриално Производство. Работата ми изискваше потвърждаване на информация за различни компании по телефона. Имах дневна квота, която трябваше да бъде изпълнена, но като цяло работата не беше достатъчно предиквикателна за мен. Бих я препоръчала заради спокойната атмосфера, приятните колеги и условията, които фирмата предлага като Еразъм стажанти. С радост бих разказала повече на студенти, които се интересуват от опита ми в Ирландия.

 

Велина Миндизова, бакалавър Финанси - Университет Лимерик, Ирландия

Това, което направи преживяването специално, беше атмосферата на града и студентите, с които прекарах тези 4 месеца. Лимерик не е най-красивият град на света, но е чудесно място за студенти, тъй като има толкова много от тях, което означава, че никога няма да ти е скучно. Организират се много различни дейности и пътувания. Освен това се радвах на общото преживяване и атмосфера на Еразъм+ програмата и направих наистина добри приятели, с които се надявам винаги да поддържаме връзка. Изключително приятелското отношение на ирландския народ също направи това изживяване невероятно. Относно предметите, които изучавах, мога да кажа, че не са толкова практически насочени, а по-скоро се набляга на теорията. Трябва едно доста добро ниво на английски, за да можеш да си вземеш изпитите. Университетът предалага едно наистина огромно разнообразие от предмети и е много добре организиран.

Да живееш в кампуса е  скъпо (около 500 евро на месец), но има и други възможности извън кампуса. Най-хубавото нещо в това да живееш в едно от студентските „села“ е, че всички останали студенти са там и е близо до университета. Самият кампус е огромен и изключително красив– 15 сгради, много зелени площи, и 5 студентски „села“. В кампуса има и няколко магазина, а в околността също има няколко супермаркета. Университетът се намира на около 15 минути с автобус от града. В Ирландия стандартът на живот е доста висок и скъп, но си заслужава. Това е една красива страна, с много места, които могат да се обиколят. Ирландия ще ви остави без дъх.

В заключение, бих казала,че силно препоръчвам University of Limerick, като избор за мобилност. Атмосферата е страхотна и в никакъв случай няма да съжалявате.

 

Гюлер Гюрсел Рамадан, магистър Реклама и медийни комуникации - практика в Испания

Hola! :)

Моята Еразъм практика беше в третия по големина град в Испания – невероятната Валенсия (Happy Foreigners World S.L.). Въпреки че, това е третото ми участие в програмата (Еразъм стаж в Антверпен, Белгия и Еразъм обучение в Марибор, Словения), бих описала моето приключение във Валенсия като едно от най-невероятното, незабравимо и уникално преживяване. Още със пристигането си бях пленена от позитивизма и гостоприемството на испанците, уникалната архитектура на града и слънчевото време.

Позицията, за която бях одобрена беше свързана със SEO и Онлайн Маркетинг. По време на стажа си имах свободата да планирам и осъществя собствени идеи, да работя с чуждестранни студенти от целия свят и да усъвършенствам ръководните си умения.

Имах възможността да посетя Ибиса, Барселона, Аликанте, Пенискола и много забележителности в околността на Валенсия. Но най-важното от всичко, което видях, преживях и научих е, че създадох приятелства за цял живот.

Благодаря на отдел „Международно сътрудничество“ ИУ-Варна за административната помощ  и отзивчивостта при всяко мое запитване. You guys rock!

И както казват: “Once Erasmus, always Erasmus!”

Ако искате да разширите мирогледа си, да посетите невероятни места, да изживеете страхотни моменти, да срещнете хора от различни страни и култури и да създадете приятелства за цял живот – не се чудете, а участвайте в програма Еразъм +!

Магдалена Иванова, бакалавър Туризъм - Университет Деусто, Испания

Да кандидаствам за Еразъм определено е едно от най-добрите ми решения в живота.

Прекрасно преживяване, в което едновременно с това,че израстваш си създаваш и пресрасни спомени. Моя еразъм беше в Билбао, Испания, и макар че нямам база за сравнение смятам,че Испания е едно от най-добрите места за Еразъм. Хората са дружелюбни, времето е меко, а природата красива. Билбао е средно голям град, много подреден и красив, пълен с барове. Почти всяка седмица има фиести, хората се обличат в костюми,пият и пеят- страхотно преживяване е. Много се забавлявах тук и срещнах много нови хора от целия свят. Това,което осъзнах за себе си е,че всички си приличаме независиво от страната и можем да се забавляваме заедно. Пътувах из Испания, създадох приятелства и видях един по различен начин на живот и възприемане на света. Не всичко е пари и това да можеш да се веселиш е важното. Бих искала пак да се върна тук, определено заобичах този град.А за тези,които се чудят просто ще ви посъветвам да сте смели,което и място да изберете и да се наслаждавате на макс.

 

Никол Ночева, бакалавър Международен бизнес - Университет Деусто, Испания

Решението да участвам в програмата Еразъм и да замина за Испания беше едно от най-лесните решения, пред които съм се изправяла досега. Още от малка харесвам тази страна и благодарение на тази програма получих възможността да сбъдна една моя мечта, да прекарам една година там, опознавайки културата и хората.

По време на моята мобилност се запознах с нови хора, различни по произход, религия и култура. Но всички нас ни обединяваше нещо – бяхме избрали един страхотен град, Билбао, и бяхме готови за нови приключения.

През тази година там смених много съквартирантки, тъй като апартамента беше голям, а останалите момичета бяха избрали мобилността си само за един семестър. Това ми даде възможност да се докосна до навиците и културата на много народи по света, всяка вечер приготвяхме различно традиционно ястие. През втория ми семестър там доброволно започнах практика в сдружение, което има за цел да помага на Еразъм студенти, да им организира екскурзии и различни дейности. В този офис хората бяха  много повече от просто колеги, те бяха семейство. Прекараните месеци с тях ми помогнаха не само професионално, развивайки организационни и комуникативни умения, както и практикувайки испанси език през цялото време. По време на тези месеци бях част от едно голямо семейство, което се подкрепя помежду си, но и което има за цел да бъде най-добрият приятел на един Еразъм студент. Най-страхотната година в живота ми! Ще ми липсва всеки един ден прекаран в Билбао, ще ми липсват всички приятели, които срещнах там, ще ми липсва всеки един момент, споделен с тях! Еразъм не е просто една година в твоя живот, а твоят живот в една година!

 

Яница Симеонова, бакалавър Международен бизнес - Университет Сапиенца-Рим, Италия

Престоят ми в Рим беше едно от най-невероятните преживявания в живота ми. Реших да се запиша за програмата "Еразъм+" буквално в последния момент, но сега съм изключително щастлива, че не съм изпуснала тази възможност! Избрах да уча в La Sapienza-Рим, първо, защото изгарях от желание да посетя Италия и второ, защото това е най-старият държавен университет в страната.

През първите няколко дни на престоя ми трябваше да оправя документите, свързани с програмата. Ако трябва да бъда честна, срещнах някои затруднения, защото имаше разминавания между факултета, в който аз бях записана и факултета, в който всъщност изучавах предметите, които бях избрала. Като изключим тази подробност всичко останало беше наред. Самите лекции не бяха задължителни, но бяха строго препоръчителни, защото се правят много проекти с другите студенти, което обогатява опита, а и допринася за крайната оценка. Изпитите бяха както в писмен, така и в устен вариант. Професорите, с които аз се срещнах бяха изключителни професионалисти и говореха английски език на доста добро ниво, за разлика от италианците като цяло. Винаги, когато имах нужда от помощ можех да разчитам на хората в Еразъм офиса. Ако сравним с България, нещата се случваха доста по-бавно, но все пак не оставаха незавършени.

Имах достатъчно време да обиколя различни градове и да се запозная с италианската култура. Останах много приятно изненаданата от живота, който водят хората там. Имах възможността, също така, да се срещна и с много други хора от различните краища на Европа, а и не само. Това ми помогна да обогатя мирогледа си и да разбера, че страхът от това да изпиташ нещо ново не трябва да те спира да поемаш рискове, които в даден момент могат да се окажат най-ценния урок.

Програмата Erasmus+ е уникална възможност и всеки трябва да се възползва от нея. И както казват ‘’Once Erasmus, always Erasmus!’’

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Румяна Колудова, магистър Международен бизнес - Университет Шчечин, Полша

Еразъм е най-невероятната възможност, от която можем да се възползваме по време на студентските си години. Аз осъществих обмен в Шчечин, Полша преди 3 години и толкова много ми хареса, че след това повторих обмена и прекарах и един семестър във Висмар, Германия по време на магистратурата си. Сега съм успешно дипломирана и се намирам в Англия на Еразъм практика.

Еразъм ме направи по-уверена, подобри комуникативните ми умения и ми даде самочувствие за качеството на образование, което съм получила в България, както и по-реална оценка на способностите ми. Освен че имах възможността да уча в три различни университета по време на следването си, успях да се докосна и до начина на мислене на студенти от цял свят, което ми показа, че мога да се конкурирам на международно и дори световно ниво. Мога да кажа, че познавам поне по един човек от всяка европейска държава и открих истински приятелства, които поддържам вече години наред.

Накратко Еразъм изглежда по следния начин: знам по няколко думи на повече от 10 езика, станах експерт по планиране на нискобюджетни пътувания из Европа и дегустиране на екзотична храна, учих китайци, да танцуват хоро, готвихме българска яхния и шопска салата пред целия университет заедно с бразилци, една от най-добрите ми приятелки е мексиканка, прекарах Коледа в полско семейство, живях с французойка, която ме посети в България за рождения ми ден... и много други.

 

Зорница Мутафова, бакалавър Международни икономически отношения - Икономически университет - Катовице, Полша

Прекарах един семестър в Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Полша през зимата на учебната 2014/2015 година. Това бяха най-незабравимите пет месеца за мен. Там разбрах какво се има в предвид под "студентски живот". Живях в общежитие и споделях всичко с новите си приятели. Запознах се с много студенти от цял свят - колумбийци, корейци, сингапурци, италианци, испанци, французи, разбира се, поляци и много други. Пътувах много, тъй като самият град е разположен много близо до редица европейски столици, научих много за манталитета и културата на поляците. По време на обмена научих малко полски и разбрах какво е да се обучаваш на чужд език в друга държава.

Горещо препоръчвам университета в Катовице на всички студенти, които искат да се самоусъвършенстват, но и да се забавляват в същото време.

 

Анна Грачева, бакалавър Финанси - Икономически университет Вроцлав, Полша

Исках да взема участие в програма „Еразъм“ още от първия курс, когато разбрах за съществуването и. Понеже съм чуждестранна студентка не бях сигурна, че това е възможно. Ако говорим за самата мобилност,моите впечатления са само положителни. За студенти със специалност „Финанси“, които искат да научат нещо, мога да препоръчам този университет, защото там няма лесни предмети, обаче научаваш доста неща и получаваш бесценен опит. За други специалности мисля,че ще е доста по-лесно. Основна разлика с българските университети е, че в ИУ Вроцлав ни караха да правим много проекти, с които можем да  се сблъснем в бъдеща работна среда.

Разбира се, има много  време за пътувания преди да почне сесията, Полша е много красива държава, а и Вроцлав се намира „в центъра на Европа“, което прави всички билети много евтини и достъпни за студенти. По време на моя престой в Полша посетих Копенхаген, Стокхолм, Прага, Гданск и Краков. Приемащ университет ни осигури много безплатни екзкурзии и забавления, а ESN екипа, състоящ се от полски студенти беше щастлив да ни помогне в социалния живот.

Като цяло този опит беше изключително полезен за мен като за бъдещ финансист, а също така и като за една личност на път към самосъвершенстване. Тази част от живота ми ще остане в паметта като прекрасен и неповторим момент.

 

Десислава Димитрова, бакалавър Мениджмънт - Икономически университет Познан, Полша

Програма еразъм е възможност за която никога няма да съжалявам. Преди всичко съм щастлива с това, че успях да направя нещо различно от една ежедневна рутина. Доказах на себе си, че мога да се справя с всякакви трудности, стига да искам и дерзая смело!

Моята дестинация беше Познан,Полша. Една от най-вълнуващите програми в които съм участвала! Познан е изключително красив град!  Самата среда е доста мотивираща и вдъхновяваща. Промених вижданията си в доста аспекти, също получих доста качествено образование. Подобрих езиковите си способности. Бях впечатлена и от методът на преподаване, имаше доста интерактивни лекции. Лекторите редовно провокираха вниманието ни и  ни включваха в отворени дискусии. Харесваше ми това, че винаги имахме качени онлайн материали. Часовете не ни ангажираха да преписваме съдържанието от слайдовете, а точно обратното фокусът беше в това да разберем същността на дискутираната тема,подкрепена с изключително много актуални примери. Това със сигурност спомага за лесното усвояване и навлизане в дълбочина на материала.

Относно социалният живот. Гарантирам, че това изобщо не би трябвало да притеснява хората , които заминават сами. Аз поех това предизвикателство напълно сама и може би беше едно от най-прекрасните изживявания. Срещнах приятели  на които винаги мога да разчитам.

Съветът ми е, използвайте всички възможности пред вас, не изпускайте нито един шанс да експериментирате със себе си, инвестирайте в себе си! 

Колкото по-авантюристична личност си, толкова по-голям е шансът да откриеш това за което си създаден!

 

Йордан Петров, бакалавър Финанси - Икономически университет Вроцлав, Полша

Както добре ни е известно, повечето студенти участват по тази програма заради купона… да но нашата идея не беше такава поради факта, че искахме да получим един друг вид опит или възглед на живота в Полша -и определено си го получихме! Страхотно изживяване с незабравими моменти. Да, имаше го и момента, в който целия Януари не станахме от учебниците за да си вземем сесията, но това е да учиш Финанси – или учиш и ставаш човек или ще си бачкаш на фронт офиса някъде цял живот (в най-добрия случай).

В Полша се чувствах като у дома - спокойно, зелено, красиво. В града, който попаднах (Вроцлав) беше подредено и уютно, с широки улици, добър градски транспорт. Където и да се обърнеш, прави впечатление, че се строи. Което следователно подсказва за една развиваща се икономика. Общежитието беше на високо ниво, като поредно впечатление правеше, че го реставрират и поддържат. „Кампуса“, в случая парцела където бяха повечето от сградите, където ни се провеждаше обучението бяха също много добре подържани и също така някои в реновация. Подредено, удобно за ползване, с добра база особено библиотеката, която беше невероятна!

Много добър момент на програмата е ако разполагаш със заделени пари, че можеш да си позволиш пътуване в съседните държави, а защо не и малко по-далеч. Аз определено освен, че прекарах много време над учебниците, си и попътувах (една малка скоба, в която държа да подчертая, че не харчех парите си за поредното парти, на което всички ходеха, а ги харчех за пътуване). Но както се казва „разни хора, разни идеали“. Дълъг е списъка с дестинации и мисля да ви го спестя, но силно ви препоръчвам да направите същото, защото е една неповторима възможност да си прекарате един, а защо не и цели 2 семестъра в чужбина.

            П.С Не се колебайте, а се записвайте. После ще ми благодарите!

            Успех и благодаря за дадената ми възможност!

 

Йордан Нейков, магистър Управление на продажбите и мърчандайзинг - ИУ - Вроцлав, Полша

Оставам с крайно позитивни впечатления от престоя си в University of Economics, Wroclaw. Полша ми предложи страхотни възможности за личностно развитие, безброй ценни контакти с хора от цяла Европа от всички възрасти, както и спомени за цял живот, които не бих заменил лесно. Живях в среда заедно с хора от още 3 държави (Италия, Португалия и Франция), за чиято култура и традиции научих доста и смятам да посетя при първа възможност. Смятам, че България има какво да научи от Полша и стандарта на живот в тази страна. Цените са на едно ниво с нашите, но заплащането е двойно по-високо, което дава повече свобода на хората. Имаше и някои трудности, разбира се, но положителните емоции преобладават, и то с разлика. Когато дойде време за раздяла бях сред последните „Еразъм” – студенти и ми се искаше всичко да не приключва толкова бързо. Имах възможността да посетя почти всички големи градове в Полша и горещо препоръчвам на бъдещите си колеги да изберат конкретно Вроцлав или Краков като „Еразъм” дестинация. И докато Краков е малко по-голям град и предлага повече възможности за кариерно развитие, то Вроцлав компенсира с изключително-приятната и дружелюбна обстановка, множеството красиви пейзажи и по-благоприятния климат (почти навсякъде другаде в Полша е по-студено).

Бих се радвал да помогна на всеки, нуждаещ се от каквато и да е информация относно града, университета и Полша като цяло и знам, че е въпрос на време да посетя отново тази изключителна държава. Относно качеството на приемащия университет бих отличил доброто отношение на всички отговорни за „Еразъм” студентите, както и на повечето професори, които срещнах. Доста компетентни, но и разбрани хора, докато оставащите бяха просто компетентни, но с враждебно отношение, което ме изненада и разочарова. Все пак при по-внимателен подбор на учебните дисциплини, този проблем може да бъде избегнат за в бъдеще.

 

Жаклин Топалова, Маркетинг - ИУ - Вършава, Полша

Университетът е номер 1 в класацията в Полша и предлага цялостно развитие и различен поглед над обучението в чужбина. Обучителният процес е на изключително високо ниво и смея да твърдя, че не всички студенти успяха да вземат успешно всичките си изпити, за които трябваше да се положат доста учене и постоянство, но те карат да се замислиш как би трябвало това да се интегрира и в България, за да можем да излезнем уверени и готови кадри на пазара. Непрестанните срещи и презентации със собственици на логистични, фармацевтични, маркетингови и всякакъв друг вид компании, ни показваха как една фирма работи и взима решения, които са жизненоважни за една компания.

Варшава е столицата, която изобилства от възможности, забележителности, пътувания и преживявания, които си остават за цял живот. Еразъм програмата бе едно невероятно приключение, което разви цялостно личността ми, придобих нови умения, които усъвършенстваха характера и мирогледа ми към света и хората. Поляците като нация са изключително миролюбиви и интелигентни хора, които с отворено сърце приемат чужденците в страната си и са готови да им помогнат по всяко време.

За пример бих дала една от университетските асоциации, които успяха да осъществят един техен проект, който имаше за идея, Еразъм+ студентите да прекарат Коледа в полско семейство. Успях да се възползвам от и силно препоръчвам всеки да се включи в този проект, който ти дава възможност напълно да се потопиш в тяхната традиция, да опиташ различни неща от тяхната трапеза и най-вече да се заредиш с изключително много положителна енергия, защото хората там ти се радват повече и от Коледната елха. J

Не на последно място бих посъветвала всеки бъдещ Еразъм студент да се възползва от това, че от Полша може да се пътува лесно и евтино до Чешка република, Германия, Австрия, Италия и Словакия. Такъв тип екскурзии не са за изпускане особено когато споделите моментите си с новите си интернационални приятели.

 

Елиз Муталиб, магитър Международен туристически бизнес - Университет на Коимбра, Португалия

Мога смело да заявя, че тясно съм свързана с програмата Еразъм+. Била съм два пъти Еразъм студент: веднъж в Полша(когато все още беше Еразъм) и веднъж в Португалия(вече като Еразъм+).

Безспорни са положителните емоции, полезните качества и знания, безценните приятелства и възможности са пътешествия придобити благодарение на тази програма. Разшири кръгозора ми, научи ме да бъда по толератна.

Участието ми в тази програма,  подобри и увеличи  географски, културни, етническите, религиозните и кулинарни ми знания за много държави и най-вече за Полша и Португалия.

Петя Кодичева, магистър Мениджмънт на човешките ресурси - Висш институт по администрация и управление, Порто, Португалия

Чрез програма "Еразъм+" придобих ценен опит в личен, академичен и професионален план.  Подобрих езиковите си умения по английски и португалски езици. Вярвам, че в бъдеще бих използвала и със сигурност биха ми били полезни контактите и уменията, които придобих по време на обучението си. В университета има нови зали и оборудване; някои лекциите се провеждаха от чуждестранни и опитни професори.

Португалия е прекрасна топла и не скъпа страна, коята е много добра дестинация за провеждане на обучение по Еразъм+.

 

Полина Христова, магистър Публични финанси - Висш институт по администрация и управление, Португалия

Моят международен обмен протече в ISAG, Порто (Висш институт по администрация и управление) . Администрацията на университета е много добра, координаторите за Еразъм студенти са мили и отзивчиви, помагат на студентите не само с университетските им задължения, обясняват подробно и дават напътствия за всичко необходимо по време на престоя. Преподавателите се съобразяват с това, че си чужденец и обясняват подробно. Университетът не предлага общежитие, затова е хубаво да се потърси квартира предварително, като изборът е голям, както откъм цени, така и към местоположение и т.н. В града има метро, което е голямо удобство за бързо придвижване. Порто е красив и интересен, има много забележителности, исторически места, места с откриващи се панорамни гледки. Свободното време може да се прекара и на голямата плажна ивица на океана, където водата е доста хладна, но пък може да се хване хубав тен. В града има няколко големи зелени парка, които са идеални за разходка или пикник, в някои от тях има пауни, езерца и т.н.

Нощният живот на Порто – има доста барове, клубове и места за забавление. Правят се и тематични партита за студенти през уикенда. Също така се предлагат студентски екскурзии за през уикенда до интересни дестинации из Португалия, като Коимбра, Брага, Томар и Фатима и т.н. Аз лично препоръчвам освен тези места да се посети и столицата – Лисабон, Синтра със невероятните замъци, Кабо да рока или най-западната точна на Европа и Виана до Кастело с уникалната гледка към океана. Не е за изпускане и южното крайбрежие – Фаро, Портимао, Лагос – с невероятните плажове скрити между скалите и различните скални образования в океана. Хората в Португалия са мили, усмихнати и винаги биха ти помогнали с каквото могат. Португалия е слънчева страна със слънчеви хора.

Делян Игнатов, магистър Международен туристически бизнес - Висш институт по администрация и управление, Португалия

Порто е втория по големина град в Португалия и като такъв, може да предложи преживявания от всякакъв вид, за всякакъв тип хора. Като цяло, градът не е много голям, но  съседните два града- Матосиньош и Вила Нова де Гайа са свързани с него и съответно леснодостъпни чрез различни видове транспорт. Матосиньош лежи на океана и неговият бряг е едно страхотно място за отдих и съзерзаване на спокойното вълнение. Вила Нова де Гайа от своя страна не е много по-различен от Порто, но и той предлага океански плаж, което е голямо предимство, а и самото пътуване до него дава възможност на човек, да се наслади на живописно виещата се река Дуро, която разделя двата града, както и на контурите им, поради височината на моста, по който се минава.

Градът е спокоен и с богата история, която може да се забележи по красивата архитектура. Всяка къща изглежда различно и често съседни къщи са с доста различни цветове, и човек би си помислил, че това би дразнило окото, но това въобще не е така. Едно огромно предимство е добре организирания градски и междуградски транспорт. Метрото има шест линии, които обхващат почти целия град и части от съседните Матосиньош и Гайа. Освен това, има и множество автобусни линии, някои от които се движат денонощно на всеки час.

Горещо препоръчвам град Порто за изкарване на мобилността на всеки студент. Той може да предложи богата история, много места за отдих, красива архитектура, а и освен това, хората там са много дружелюбни, което е един особено важен фактор. Бидейки там, студентите могат да се насладят на нощен живот, но и също така могат лесно да пътуват до други места, представляващи интерес, като Брага, Авейро, Лисабон и други градове. А за любителите на природата, дестинации като Азорските острови или националния парк Гереш, не са за изпускане.

Байрие Бейтула, бакалавър Мениджмънт – Висш институт по администрация и управление - Порто,  Португалия

Еразъм завинаги ще остане най-прекрасното ми преживяване. Това беше най-добре оползотворената ми година в периода на моето висше образование. 

Относно Порто бих го препоръчала на хора, които са наистина широко скроени и лесно биха приели хора от различни националности. Както се очаква от една топла държава, населението в Порто е наистина много позитивно настроено и винаги готово за следващото парти… Причината поради, която съветвам хората, насочили се към Порто, да са широко скроени е, че там българско население няма. Изключително малко хора от България предпочитат Порто за Еразъм дестинация. Лично за мен това не беше никакъв проблем, но не е така за всеки. Когато избирате дестинацията си, претегляйте добре плюсовете и минусите на дадената локация, също така изяснете сами за себе си какво очаквате и искате точно от Еразъм. Важно е да сте наясно дали искате академично развитие или от гледна точка на личността. При мен изборът беше правилен и днес имам приятели в истинския смисъл на думата из цяла Европа. Еразъм не е нещо, което може да се обясни, то се изживява, но за сметка на това мога да ви дам някои ценни съвети свързани с живота в Португалия.

Относно стандарта на живот: Той не е по-висок от този в България с единствената разлика в цените за наемите. Ориентирайте се към търсене на жилище месец, два преди да заминете. Макар да няма много студенти от България, Порто е предпочитана дестинация за Еразъм. Субсидията е достатъчна.

Застраховки: Обърнете специално внимание на това, за съжаление аз не го направих. Европейската здравна карта в Португалия е валидна само за медицинска помощ, но не и за дентална. Ако ви се наложи да се възползвате от дентална помощ ще трябва да заплатите цялата сума, което не е никак малко. Съветът ми е да си направите една здравна застраховка. Никога не знаете какво може да ви поднесе съдбата. В такива случаи ЕЗК ще ви послужи само, когато ви изписват рецепта. Има определено намаление на лекарствата изписани от лекар, но е нужно да представите ЕЗК.

Винаги е добра идея да си направите и застраховка покриваща щети при грабеж. В днешно време не са рядкост източванията на дебитни/кредитни карти. Ще си спестите много главоболия. Не забравяйте, че в края на краищата сте чужденец в тази държава.

Квартири: Бъдете внимателни при избора си на жилище. В случай, че заминавате за зимен семестър ви препоръчвам да си наемете място, в чиято цена са включени и битовите сметки. Масовите жилища не са подготвени за зимата и може да имате изненада, когато получите сметката за електричество.

Има друго масово „явление“, на който се натъкнах не един път в Порто. Както в България така и там, имат приравнителни сметки за ток и вода. Преди да се нанесете и подпишете, какъвто и да е документ, изяснете тези неща с наемодателя. В този случай най-важното е да знаете кога е била последната приравнителна сметка! Най-разумното е да се направят приравнителни сметки при самото нанасяне или по-елементарно да се запишат показателите по измервателните уреди. По този начин ще знаете точно какво е показвал електромерът/водомерът при нанасянето ви. Това е добър начин да си спестите някой друг проблем при изнасянето ви от жилището. Не подценявайте тази информация. Няма да Ви струва много усилия един разговор.

Относно практиката: За мен бяха много добре оползотворени два месеца. Имах невероятни ментори. Този период за мен беше начин да опозная от близо навиците и начина на мислене на местното население. Лично аз преодолях някои страхове свързани с офисната работа. След един такъв опит в международна обстановка придобиваш по-голяма увереност в личните си способности. Бих препоръчала на бъдещите студенти, които ще се възползват от тази възможност, е да се ориентират към по-динамични работни места. Също е плюс, ако има и други чуждестранни студенти на работното място.

Имайте предвид нещата, които споменах по-горе. Те не правят Порто лошо място за Еразъм, просто съветите ми могат да го направят още по-добро. Без значение в коя държава Еразъм е нещо, което всеки млад човек трябва да опита. Преживяването ти предоставя невероятен опит и може коренно да промени човека. В края на вашата мобилност ще осъзнаете, че в действителност не съществуват граници и различия между нациите. Ще осъзнаете, че всичко е просто една изкуствено внушена илюзия, но за тази цел трябва да сте пълноценен студент там, където отивате. Не се притеснявайте да говорите английски, на този срещу вас също не му е майчин език. Не изпадайте в страх, ако няма други българи, все пак сте в една програма за международна мобилност, събираща на едно място хора от всички етноси и религии. Не смятам, че целта е да учите в Португалия и да сте обградени само от българи. Бъдете широко скроени, отворете съзнанието си за нови нетипични за Вас неща и Ви обещавам, че когато погледнете назад няма да съжалявате. Еразъм от мобилност се превръща в религия с нейните собствени разбирания и свят.

 

 

Coming soon...

Деница Парнева, бакалавър Туризъм - Университет Матей Бел, Словакия

През летния семестър на 2015 г. бях в Банска Бистрица, Словакия. Решението да замина беше едно от най-добрите, които съм вземала през живота си. Смятам, че всеки, който знае език трябва да прекара поне един семестър по програма Еразъм+. Банска Бистрица е идеалният град за тази цел, защото не е огромен и скъп град, но не е и някое затънтено местенце – има социален живот, места за излизане и забавление. Общежитията са много приятни, имат кухни, стаите се почистват всяка седмица и консумативите (интернет, ток, вода) са включени в цената от приблизително 50 евро на месец. Всички Еразъм студенти (които не са малко - поне 80) се настаняват в едно общежитие и винаги става купон. Местната секция на организацията, която се грижи за Еразъм студентите (ESN) е прекрасна – постоянно организират забавления и пътувания, винаги помагат при нужда и се стараят да прекарват максимално време с Еразъм студентите. Те ни помогнаха страшно много и направиха престоя ни незабравим. Словакия е перфектната дестинация за Еразъм, защото ЖП транспортът е напълно безплатен за ученици и студенти до 26 г. - възможно е да обиколиш цялата страна безплатно. В същото време големите европейски градове – Братислава, Виена, Будапеща, Краков, Прага са само на няколко часа разстояние. Стоките не са скъпи и грантът стига както за покриване на всички нужди, така и за екскурзии.

Невероятното е как само в рамките на няколко дни хората стават от непознати - неразделни. Най-близките ми приятелки от този период са латвийка и словакиня, с които все още поддържаме връзка. Никога няма да забравя страхотните дни и нощи, които прекарах на това страхотно място.

Обучението не е трудно. Преподавателите са свикнали да работят с международни студенти и са много разбрани. Занятията се провеждат по интересен начин и те карат да се замислиш и да се включиш с желание в учебния процес. Друго важно нещо е, че обикновено часовете се провеждат в понеделник, вторник и сряда. В четвъртък е рядко срещано, а в петък – изобщо не се случва.

 

Маринела Гатева, магистър КБУ - практика в Университет Марибор, Словения

Практиката ми в Международния офис на факултета за Бизнес и икономика е особено ценна за мен. За краткото време, в което бях там успях да създам контакти с хора от различки националности и професии. Докато бях там имах чувството, че града е направен специално за студентите, които идват на обмяна ( без значение, Erasmus +, Bilateral, CEEPUS и т.н.). Само в нашия факултет имаше 150 чуждестранни студенти от всички краища на Европа, както и Индия, Русия, Китай. В допълнение към това, от моя личен опит, 95% от Словенците говорят английски на достатъчно добро ниво. Не съм имала проблеми в магазините или баровете, или да попитам за посоката някой случаен минувач.

Преди да замина за Марибор, съм ходила по Еразъм за обучение в Калиш, Полша и Рим, Италия и всяко от тези места си имаше свой чар, но мога да кажа, че атмосферата тук ми хареса най-много. Ако трябва да избера един от тези три града, в който да заживея за по-дълъг период, със сигурност изборът ми ще бъде Марибор.

Елис Якубова, магистър Международен бизнес - Университет Мармара, Турция

Мармара университет ще бъде един красив спомен и място където се запознах със страхотни хора. Още преди заминаването ми с мен се свърза студент (peer buddy) от университета партньор, на който са възложили задачата да ми помага и запознае с града. Посрещането беше много мило. Обучението, което получих беше на високо ниво. Преподавателите държаха на точност и редовно изпълнение на задачите. Винаги бяха готови да помогнат с каквото могат. Запознах се с много еразъм студенти от различни точки на света. Бяхме едно голямо семейство. Подкрепяхме се един друг и споделяхме своите емоции. Имахме организирани екскурзии до известни забележителности. Пътуванията бяха дълги, но забавни. Придружени с песни, игри и танци. Запознахме се с турската култура отблизо. Имахме възможността да изпитаме начина на живот на местните граждани, които са много дружелюбни и готови винаги да помогнат.

Истанбул е град с много история. Мога да твърдя, че имат страхотна кухня и невероятни сладки изделия. Всяка седмица по едно и също време и на едно и също място имахме среща и ходехме да опитваме нещо ново от турската култура. Това ни беше традиционната среща с другите еразъм студенти.

Изключително се радвам, че избрах да участвам по програмата и имах възможността да тествам самата себе си и да се запозная с нови хора. За мен това беше едно незабравимо приключение, което ще остане спомен за цял живот. С помощта програмата „Еразъм+“ създадох приятелства, които ще се запазят дълги години.

 


Елвис Азисова, бакалавър Маркетинг - Университет Малтепе, Турция

Бях в Истанбул – градът на мечтите. Била съм и преди, точно това беше причината на моя избор. През  времето, което прекарах там бях много щастлива ,научих и видях много неща. Едното от многото важни неща за мен беше уважението и подкрепата на хората към мен,много съм впечатлена от начина на държанието им към мен и не само към мен , така и с останалите хора. В университета който бях , имаше всичко вътре в сградата от каквото се нуждае един студент ( книжарница, библиотека, кафене, магазини и т.н. ). Обучението беше на ниво , участвах в много мероприятия, ходих на семинари и фестивали. За мен беше изключително удоволствие да бъда в този град, в този университет, да се опозная толкова много хора, ако имам възможността да повторя всичко това бих го направила с удоволствие.

 

Фатме Юсеин, бакалавър Финанси - Университет Улудаг, Турция

Прекараното време в Турция мога да опиша само с една дума- страхотно. Опитът, който придобих определено е безценен. Макар да бях в страна, която вече съм посещавала много пъти и мислех, че познавам добре- всъщност се оказа, че има още много да науча.

Радвам се, че се осмелих да предприема такава крачка в живота си. Еразъм+  мобилността я възприемах  като нещо, което трябва да направя като студент, а вече съм убедена, че всеки трябва да се възползва от тази възможност. Защо ли?

  • Защото преоткриваш нови култури;
  • Защото усъвършенстваш езиковите си познания;
  • Защото се запознаваш с много различни хора;
  • Защото придобиваш познания в професионален план;
  • Защото разширяваш мирогледа си

Вярвам, че Еразъм мобилността ти дава много- без значение в коя държава или в кой университет си.

 

Таня Георгиева, бакалавър Мениджмънт - Университет Улудаг, Турция

Останах с много добри впечатления и спомени от моята мобилност в Турция. В началото имах леки затруднения с езика, понеже там почти никой не говори английски, а трябваше да оправям документите си. Системата им също не беше на ниво и изгубих около две седмици обикаляйки от офис на офис, обяснявайки коя съм и защо съм там. Това бяха единствените ми забележки към университета. Като цяло съм много доволна от престоя си в Бурса. Университета им е отделен в кампус извън града и е колкото едно малко селце. Преподавателите бяха др,желюбни и отзивчиви. От предметите, които учих там, и от разговорите с професорите ми останах с изключителни впечатления за тяхната образователна система. Учат не толкова суха остаряла във времето теория, а предимно практически насочена информация. Дават им ке примери с реални и актуални в бизнесае фирми, също така и правят много срещи на представители от предприатията със студентите. Всеки студент е задължен да изкара и стаж поне от 1 месец по време на учебната година. Да си еразъм студент е доста по-различно от това да учиш в твоя университет тук в България. Програмата Еразъм дава възможност за опознаване на нови култури, страни и градове, създаване на нови приятелства- със студенти и преподаватели. Надявам се повече мои колеги да се възползват от тази възможност и да заминат поне за 1 семестър в чужбина на обучение.

 

Йозлем Мюмюнова, бакалавър Маркетинг - Университет Малтепе, Турция

Както всяко начало и моето беше малко трудно, но за много кратък период. Свикнах бързо с обстановката, макар, че в началото бях уплашена от въпросните атентати. Единият път ми се размина на косъм. Апартамента, в който живях беше с доста висок наем и като цяло субсидията от Еразъм ми стигаше само за наема. През другото време родителите ми ми осигуряваха финансова подкрепа. В приемащата институция всичко беше повече от добре. При всякакви въпроси от моя страна винаги е имало човек, който да ми обърне внимение и да помогне, независимо на каква тема. Отностно офиса Международно сътрудничестно в приемащата институция, любезни повече отколкото трябва да са. Даже мисля, че бяха хора за пример. Образователната им система беше подобна с нашата. Изпитите в сравнение с Икономически университет ми се сториха по- елементарни както и обема, който трябва да се научи. Много се радвам, че се възползах от тази възможност, която ми се даде. Бих се възползвала отново, ако имам такава.

 

Мария Димчева, бакалавър Туризъм - Университет Дебрецен, Унгария

Осъществих обмена си през втората година от моето обучение в Унгария, Дебрецен. Благодарение на ефективното сътрудничество от страна на отдел „Международно сътрудничество“ ИУ-Варна и факултетния ми координатор в Дебрецен, се справих с всички административни трудности с лекота. Искам да им благодаря за съветите и помощта при избора на предмети  и структуриране на програмата ми, както и за отзивчивостта им при всяко мое запитване. Успях да променя два от предварително избраните си  предмети с две туристически дисциплини.

Еразъм за мен беше невероятна  емоция, която ми даде възможност да поживея по друг начин, да израстна личностно. Макар 5 месеца да са много малко време, този период от студентския ми живот означава много за мен, тъй като беше наситен с много приключения, придобиване на много практически умения, трупане на опит и знания в различни сфери  (не само езикови знания по английски и унгарски). По време на обмена ми развих своите аналитични умения, логично мислене, намирах решения в трудни и проблемни ситуации, планирах месечния си бюджет по-добре, работих в екип и общувах с хора от различни култури. Вярвам,че след моя Еразъм съм способна да се адаптирам към нови ситуации и промени по-добре от преди, също така съм много по-толерантна относно различните ценности и поведението на другите хора, съзнанието ми е отворено за нови идеи и възможности. Силно се надявам, че ще имам още веднъж възможност да участвам в програмата Еразъм.

Предварително си бях планирала пътуването, придвижването от летището до жп.гарата в Будапеща, влаковете за Дебрецен. Имах информация от Декана на международния отдел в университета на Дебрецен, че някой от бъдитата ще ме посрещне и ще ми помогне при настаняването.  Бях си уредила предварително настаняването, чрез онлайн платформата за кандидатстване в университета. Платформата предлага възможността за директно намиране на свободно място в общежитие или студентски апартаменти. Радвам се, че се възползвах от тази улесняваща услуга, която ми спести усилия и пари, а и предостави сигурно място за живеене при пристигането ми в Дебрецен. От моята мобилност оценявам преди всичко личния и социалния аспект – възможността за адаптация и ориентация в чужда и напълно непозната среда; създаване на приятелства; наблюдение, опознаване и общуване с множество различни култури, националности и характери, както и опознаване на самата себе си; достигане на лични равносметки; преосмисляне на целите, приоритетите, бъдещите планове и пр. Но най-важното за мен е възможността да свикнеш да комуникираш с различни култури, да ги опознаеш и разкажеш за своята. Не на последно място мобилността ми помогна да усъвършенствам познанията си по английски език, а и да изкарам няколкомесечен курс по унгарски.

 

Петя Христова, магистър Управление на продажбите и мърчандайзинг - Университет по приложни науки Сейнайоки, Финландия

Неслучайно Финландия оглавява рейтинговите класации по образование и то не само от европейска гледна точка. Самите особености на обучението са показателни за това. Университетите са нови или наскоро обновени, стимулиращи студентите да се чувстват удобно и спокойно на територията на учебното заведение. Обръща се внимание и на най-малките детайли за постигане на максимален комфорт: осигурени са закачалки за палтата на обучаващите и обучаваните, регламентирана е задължителна обедна почивка, която е включена в графика на учебните занятия. Студентите се ползват и с 50% намаление за обяд. Впечатляваща е самата материална база на университета в Сейнайоки, включваща множество технологични нововъведения и удобства. Така например, всеки студент и преподавател разполага със специален чип, който гарантира достъп и отключва всяка стая на територията на корпуса, в който са разпределени часовете. Налице са и специални семинарни зали, т.нар. „кутийки“, на всеки етаж, където студентите могат да учат, да разработват своите групови проекти като също така им се предоставя и мултимедия, която могат да използват по време на груповите си проекти. Освен това, разрешава се използването на материалната база на университета дори и в почивни дни, като получения предварително чип служи за отключване на входната врата на сградата. Преподаването в университетите е изключително разнообразно и интерактивно, използвайки актуални методи при осъществяването на учебния процес. Така например, вниманието на самите преподаватели е насочено не към сухата теория, а към груповите занятия, анализите на действителни казуси, презентиране в реална бизнес обстановка (представянето на презентациите се извършва в конферентна зала като се имитира действителна бизнес среща между Продавач и Купувач). Не се изисква от обучаваните да помнят определения на изуст, а по-скоро да покажат, че са усвоили и разбрали материята. Правят се и бизнес симулации по някои предмети- изискването е да се пусне нов продукт на предварително посочени пазари, като пазарните условия, търсенето, цените и микро и макро факторите , се променят периодично.

 

 

Виктория Петрова, бакалавър Маркетинг - Университет по приложни науки Сейнайоки, Финландия

Финландия - страната на северното сияние, никога незалязващото слънце (т.нар. бели нощи), винаги изненадващото те време (сняг през май? защо не). Дом на Дядо Коледа, хокейя, сауната, оризовия пай и нестихващите партита.

В началото на престоя си малко или много се чувствах като Алиса, която е последвала заека, в моя случай качила се на един двуетажен влак, който се движел с 220 км/ч, и се е озовала в страната на чудесата. Във Финландия хората са гостоприемни, усмихнати, уважаващи, но и малко стеснителни, което някои могат да объркат с високомерие (случаят съвсем не е такъв). Страната е е високотехнологична - от машината за лаптопи под наем в университета през сложните на пръв поглед механизми на вратите в общежитията до таблета на който си избираш сок или вода искаш за пиене, той се свръзва с диспенсър и ти получаваш желаната напитка. Сейнайоки е сравнително малък град, но предлага всичко, от което един млад човек се вълнува - спортен център с басейн, ски писта, търговски център, кино, кафенета, клубове, fast food, невероятна библиотека, която препоръчвам, пъбове, супермаркети, банки и други.

Университетът е всичко, за което един амбициозен млад човек може да мечтае - модерна база, достъп до интересни хартиени и онлайн издания, отзивчиви интернационални преподаватели, интерактивно обучение, по време на което развиваш мисленето си и прилагаш на практика знанията си, SAMO екипът (еквивалент на нашия Студентски съвет), който организира страхотни партита и екскурзии (има цял календар със събития!) и много други. В самия кампус има Xbox, синтезатор и пиано, които заедно с всякаква техника - проектори, компютри и т.н., са  на разположение на студентите дори и през почивните дни. Барбекютата по инициатива на Еразъм студентите също са нещо често. За спортните натури има различни видове спорт през цялата седмица, три от тях ги води българин, също и колоезденето също е широко застъпено.

По време на престоя ми във Финландия посетих Естония, Русия и Лапландия. Возих се на шейна управлявана от хъскита и такава от елени. Прегърнах Дядо Коледа, затънах в не  една пряспа, стоях върху замръзнало езеро, за да съзерцавам северното сияние, опитах различни местни деликатеси и се клех на фински (тази история е за друг път..).

 Всички придобити умения придобити на заниманията ни като бизнес симулациите, заснемането на видео клип или изнасянето на презентация в екип с 5 други националности, ме научиха или доразвиха в известна степен търпението, толерантността и комуникативността ми.

Това е Финландия. Моята Финландия. А защо не и Вашата?

Пп - не вярвайте на всичко хубаво, което чувате за скандинавските страни. Вместо това идете и го преживейте!

 

Катя Иванова, магистър Реклама и медийни комуникации - Орлеански университет, Франция

Моят Еразъм мога да опиша с една единствена дума НЕЗАБРАВИМ! Прекарах четири месеца в Орлеан, Франция. В началото ти се иска да си тръгнеш, малко уплашен от новото, което ти предстои, но пък и точно това те убеждава, че си заслужава да останеш. В края на програмата, когато е време вече да си събираш багажа, ти се струва, че преди седмица си пристигнал, а всъщност не е така.

Имах късмета да общувам с моя координатор, която бе толкова разбрана личност и винаги беше готова да ми помогне с всичко, което не ми бе ясно. За преподавателите бих казала същите думи. Обръщаха внимание на чуждестранните студенти, при въпроси възникнали в процеса на нашето обучение. Успях да съчетая учението с различни пътувания организирани от група местни студенти, които се занимаваха с развлеченията на Еразъм студентите, или пътувания организирани от самата мен.

На последно място, но не по важност искам да обърна внимание на хората, които срещнах и опознах, а с някои от тях създадохме истински приятелства и продължаваме да поддържаме контакт. Ако не бяха те, мобилността ми в страната нямаше да е толкова вълнуваща и емоционална.

 

Никол Илиева, бакалавър Маркетинг - Колеж Монпелие, Франция

Да се впуснеш в приключението, което представлява програмата Еразъм, не е решение, което се взима лесно, но веднъж направил първата крачка разбираш, че предстоят невероятни емоции и преживявания, които няма да забравиш цял живот.

Няма да лъжа, началото е трудно. Но при всики положения това не е неочаквано. Излизаш извън зоната си на комфорт, попадаш в абсолютно нова обстановка, където дори езикът, който се говори, не е родният. Но представете си на колко много се учи човек именно в такива условия. Ставаш независим, в началото нямаш кой знае колко много приятели, така че се научаваш да разчиташ на себе си и да се справяш с всичко сам. Преодоляваш страховете си, ставаш по-общителен, по-организиран и дори бих казала по-креативен.

Училище Georges Frêche в Монпелие, Франция е учебно заведение пълно с енергия. Учителите преподават с доловима страст и желание да прехвърлят искрицата от своите очи в тези на своите студенти. Въпреки, че съм българка и френският език не ми е майчин, никога не съм усетила пренебрежение или дискриминация. Напротив – отделяше ми се специално внимание и винаги когато съм имала въпроси или нужда от помощ те са били насреща.

Да попаднеш в една толкова по-различна среда, да се отделиш от семейство и приятели, да говориш предимно на френски и не винаги да разбираш събеседниците си или учителите си – това е голямо предизвикателство. Но с всеки изминал ден става все по-лесно и по-приятно. Моментът, в който осъзнаваш колко дълъг път си извървял, колко голям опит си придобил и колко неща си направил, а не си си и представял, че си способен. Моментът, в който казваш „Аз успях!“. Гордея се със себе си. Радвам се, че преодолях това препятствие и на финалната права, поглеждайки назад знам, че, ако можех да се върна назад без съмнение бих го повторила.

Благодарна съм на всички преподаватели в Georges Frêche, на целия клас TS2T1 и уверявам всеки, който се колебае, че ще бъде добре посрещнат, ще бъде в добри ръце и че си струва!

Ако искате да подобрите езика си, да развиете качества, които дори не подозирате, че притежавате, да се запознаете с хора от цял свят и да намерите нови приятели... Ако искате да достигнете собствените си граници и способности и да надминете очакванията си – станете част от семейството, което представлява общността Еразъм. Няма да съжалявате!

 

Радослав Райков, магистър БИС - практика във Франция

Смятам, че е невъзможно да опиша всичките си впечатленията в рамките на няколко реда. Тази практика беше моята 4 среща от близо с магията наречена „Еразъм“. Зад гърба си имам 2 обучения по 1 семестър в Холандия и Португалия, както и 2 практики - във Великобритания и Франция. Смело мога да твърдя, че периодите ми на Еразъм обмен са най-ценния ми спомен и преживяване от цялото ми студентство. Изключително съм благодарен за възможността която получих бивайки одобрен за обучение и стаж в чужбина. Те бяха моя билет към много екзотични и не толкова дестинации, които посетих по време на периодите ми в чужбина. Успях да се запозная в безброй много хора и създадох приятелства за цял живот. Смело заявявам, че имам приятели на няколко континента на които винаги мога да разчитам. Създадох много контакти – социални и професионални. Практиката ми в Франция беше достатъчно дълга за да усъвършенствам много умения, които ще са ми полезни в бъдещето ми професионално изграждане като индивид. Научих много неща и приложих наученото през годините ми като студент в ИУ Варна на практика. Моят съвет към всички студенти, които се колебаят дали да заминат на обмен е да оставят всички съмнения и предразсъдъци на страни и да се впускат смело напред с двата крака  Няма да загубите нищо, дори напротив гарантирате си безброй незабравими преживявания, истории и спомени за цял живот.Преживял си неща, които не си си мислел, че ще преживееш и тези малки неща може да са променили много неща в теб: начина ти на мислене, начина, по който се държиш и дори начина ти на живот. Еразъм хората не са просто вдъхновяващи приятели, но едно семейство, което ще остане с теб в следващите глави на тази книга, наречена живот. И последно, но не на последно място, искам да Ви споделя моя девиз: „Веднъж Еразъм, винаги Еразъм!“

 

Ивелина Илиева, бакалавър Международен бизнес - Университет по приложни науки Фонтис, Холандия

Престоят ми във Венло беше страхотно приключение и една добра възможност да натрупам приятни преживявания. За шест месеца успях да се запозная с холандската култура, да опозная хората и дори да понауча, макар и малко, езика им. Всички са изключително мили и готови да помогнат и за моя най-голяма радост, говорят английски. Държавата може да предложи много от към забележителности и развлечения и понеже е сравнително малка  само за няколко часа може да се стигне до всеки друг град.

Градът е сравнително малък, което пък прави всичко наблизо. Общежитията, в които живеят почти всички студенти, са на не повече от 10-15 минути от университета, което прави придвижването изключително удобно. Самият университет също не е особено голям, но пък е модерен и уютен. Класовете са малки и на всеки се обръща индивидуално внимание. Ако има някакъв проблем, международният отдел е винаги готов да помогне, без значение дали става дума за учебния процес или настаняването. 

Преди началото на учебната година се организират събирания, за да могат студентите да се опознаят и да завържат приятелства извън университета и да се запознаят с хора от други групи и специалности. За студентите по програма Еразъм има още повече организирани събития и всеки месец има специално пътуване само за тях, до някоя забележителност или дори увеселителен парк. Така разменните студенти имат възможността да се запознаят и забавляват заедно. Университетът полага изключителни усилия да интегрира учениците си, за да бъде престоят им там възможно най-приятен.

Бих препоръчала на всеки, който има желание да се възползва от възможността да замине по Еразъм и бих го посъветвала да избере Холандия, Тази малка, но гостоприемна държава може да предложи много.

 

Беркант Вели, бакалавър Бизнес информационни системи - практика в Interfood, Холандия

Общото впечатление от моята практика е неповторимо усещане, което остава за цял живот. Работата със хора от други държави, както и животът в чужда страна отварят светогледа на всеки, който е имал щастието да участва в програмата. "Еразъм+" ми даде възможност да обогатя знанията и уменията си със стаж в чужбина, помогна ми да се науча да използвам свободно чужд език, а също така ми позволи да се запозная с бита и културата в Холандия, което ми беше от голяма полза. Да комуникираш с чужденци е огромно удоволствие, както заради знанията, които се придобиват, така и заради безкрайните забавления при сблъсъка на разнообразните култури. Това засили желанието ми да опознавам все повече и повече живота в останалите европейски държави.

 

Мария Манолова, бакалавър Межд. бизнес - Университет Фонтис, Холандия

Програма Еразъм+ ми предостави една уникална възможност да натрупаме безценен опит в друга държава и университет. Бих казала, че престоя ми от 6 месеца във Венло,Холандия беше едно от най-незабравимите ми преживявания. Запознах се с изключително много хора от цял свят, научих за културата и живота им, усъвършенствах се постоянно и научих за себе си неща,които не съм предполагала.

Решението ми да замина беше изключително спонтанно и не толкова обмислено,но може би това го направи най-доброто решение в живота ми.Заминах с лек страх от неизвестността,която ме очаква,но страховете ми бяха напълно неоправдани.Хората в Холандия са изключително мили,усмихнати и винаги готови да помогнат.Освен това езикът не е проблем, защото почти всички холандци говорят перфектно английски и немски. Венло е малък, но изключително приятен град, предоставящ различни забавления, тъй като в него живеят много студенти и млади хора. В допълнение се намира изключително близко до Германия. Университет Фонтис е модерен и предлага много различни зали в които да учиш,работиш по проект или да отдъхнеш. Преподавателите са любезни и при нужда винаги са насреща. Университетът се намира на десетина минути от двете общежития в които живеят всички студенти на обмен. Това прави придвижването бързо и удобно,особено,ако си вземеш колело,което може да намериш на прилични цени.

За мен това преживяване беше незабравимо,имаш достатъчно време да съчетаеш всичко в едно: качествено научаване на материала в университета,пътувания из Европа, сприятеляване с хора от цял свят,много незабравими моменти различни емоции. Университета организира различни мероприятия и пътувания,в които студентите да се опознаят и интегрират.

За мен Холандия е перфектната дестинация за обмен или бъдещ живот. Красива, добре уредена държава с дълга история и мили,разбрани хора. Също така съм много впечатлена от организацията в университета спрямо ексчейндж студентите,тъй като всички от международен отдел се опитват на направят мобилността безпроблемна от страна на документацията и  интеграцията  на всеки студент.

Не се чудете, а се възползвайте от възможността,която ви се предлага,защото след това ще съжелявате, че не сте го направили когато сте имали възможността. Независимо от страната или университета, това изживяване ще ви донесе само полезен опит за бъдещето  и живота. Горещо обаче ви препоръчвам Холандия - сърцето на Европа и неограничените й възможности.

 

Дебора Харманджис, магистър Управление на продажби и мърчандайзинг - ВУ Фонтис – Айндховен, Холандия

„Еразъм+“ е една невероятна възможност за младите хора. За мен беше удоволствие да съм част от това приключение. 

В началото всичко беше ново, непознато и трудно. Бях уплашена, но две-три седмици след това нещата се наредиха. Свикнах с атмосферата, запознах се с изключителни хора, с които занапред ще поддържам връзка. Ходих на различни места,забавлявах се максимално. Холандия е една развиваща се и красива страна, в която няма как да не се забавляваш. Много съжалявам, че завършвам тази година и не се престраших да замина по-рано. 

Обръщам се към всички бъдещи Еразъм студенти: Не се  колебайте, сега е момента да заминете и да откриете себе си! Излезте от зоната си на комфорт и няма да съжалявате!

 

Coming soon...

Георги Гюров, бакалавър Финанси, Чешки земеделски университет - Чехия

Моят опит от програмата е едно незабравимо преживяване и един изключително полезен опит да се докоснеш до друга култура и обучение под различна форма и на чужд език. Университетът, който избрах, е един от големите в чешката столица с около 20 000 студента. Материалната база е изключително добра и нямаш нужда от учебници, защото всичко е качено онлайн в системата Moodle. Прага е изключителен град и си заслужава човек да поживее и да го усети дори за кратък период. Като стандарт на живот се доближа до този в България. Грантът, който получаваш, ти е достатъчен да живееш нормално. Едно от нещата, които ме учудиха, е, че има доста голяма Еразъм общност в града, само в моя университет бяхме над 500 човека по програмата. Университетът предлага общежития, които са доста изгодни във финансово отношение, а и условията не са лоши. Имах възможност и да пътувам до съседна Австрия и Словакия, както и в самата Чехия. Бих препоръчал на всеки Прага и Czech University of Life Sciences като най-добрия избор за обмен по програма „Еразъм+“.

 

Христина Сургучева, бакалавър МИО - Частен университетски колеж - Прага, Чехия

Заминаването по програма Еразъм беше приключението на живота ми. Тръгнах от България с много страхове, с мисълта, че отивам в напълно непозната държава, с различна култура и порядки. Първоначалната нервност и притеснение обаче, за броени дни се смениха с тотална всепоглъщаща възхита от всичко, което представлява Прага, от всичко което градът събира в себе си  и на пръв поглед комбинира неща, които нямат нищо общо помежду си. Столица на разнообразието и красотата, която никога не спи и винаги има какво да предложи.

Заминах за Чехия с хиляди тревоги, без познати от Варна и без никаква представа какво искам от живота си. Благодарение на Еразъм програмата осъзнах, че човек може да се справи с всичко чрез постоянство и упоритост. Образователната мобилност не предоставя на хората само шанс да учат и да се докоснат до един нов метод на преподаване и оценяване. Нещо повече, тя е шанс да се докоснеш истински до великото училище на живота – от необходимостта да се справиш с картата на града и транспорта и да се ориентираш бързо в обстановката, до почти немислимите „полиглотски” еквилибристики, необходими, за да се разбереш на чист българо-руско-английско-немски език с хазяин, който говори единствено чешки.  Обучението в друга държава е приключение и предизвикателствата не прозитичат единствено от културния шок. Хиляди места за посещаване, забавления и интересни събития подлагат душата и тялото на истинското изпитание не само що се касае до улучването на правилното количество бира, но и до всички спомени и приятни преживявания, които не биха се повторили другаде и които в края правят сбогуването с всички приятели само по-сърцераздирателно.

Шансовете, които Еразъм мобилността осигурява, са единствени по рода си и съм щастлива, че се осмелих да премина през всичко, което обучението в Прага ми предложи – приятели за цял живот, много спомени и смях, хиляди забележителности, красиви места, хубава музика и абсолютно никакви съжаления.

 

Стефан Петров, бакалавър Мениджмънт - Чешки земеделски университет - Прага, Чехия

За мен преживяването „Еразъм“ беше изключително поучително. Доста от моите колеги, когато съм ги питал дали са се замисляли да излязат на обмен извън страната, отговарят с „Не“. И тогава ги питам „Защо, страх ли те е?“. Повече отговарят положително, което за мен е леко притеснително. Много хора, не само студенти, не осъзнават потенциала на такъв вид обмени. Страхуват се да излязат от комфортната си зона и да направят тази крачка, която в последствие би могла да им осигури по-добър начин на живот. Прекарах четири месеца в Прага и мога да кажа, че опознах по-добре себе си. Разбрах кои са силните и слабите ми страни и в каква сфера искам да се развивам. За един студент е много важно да разбере точно тези си черти в следгимназиалния си период, за да може в последствие да развие качествата, необходими му за една успешна реализация. В Прага се запознах и с много хора, създадох нови приятелства, а не искаме ли всички да разширим кръга си от приятели? Не случайно започнах с това, че „Еразъм“ за мен беше преживяване. Аз не го приемах просто като обучение в друг университет, това за мен беше на заден план. Моменти прекарани с хора са много по-ценни, защото няма по-добър учител от живота. Имаше хора, които предпочитаха да си стоят в стаята пред компютъра с дни, други не издържаха и тръгваха да откриват новото, непознатото. Вие сами избирате от кои искате да бъдете.

 

Диана Маринова, бакалавър МИО - Частен университетски колеж-Прага, Чехия

За мен програмата Еразъм беше едно приключение, в което всеки трябва да се впусне. Заедно с обучението, срещаш много нови хора от различни националности, млади хора отворени за света и предизвикателства. Ставаш част от една интересна общност, отделно се запознаваш с културните исторически забележителности на страната. Препоръчвам на всички да участват в програмата „Еразъм”,  която дава много възможности както за обучение, така и за забавление.

 

Ива Иванова, бакалавър Счетоводство и контрол - Чешки земеделски университет, Прага - Чехия

Здравейте, казвам се Ива Иванова и съм студентка в Икономически университет Варна. През 2017 година реших да стана част от програмата Еразъм. Желаната от мен дестинация беше Чехия.  За период от 4 месеца в Прага изпитах много нови емоции, пътувах и разбира се срещнах хора от цял свят! Благодарение на програмата Еразъм сбъднах една от мечтите си, а именно да уча в чужбина!

Като всяко начало и това беше интересно и различно. Бях впечатлена от университета, който си избрах – Czech University of Life Sciences Prague (CULS).  Изключително реновиран, оборудван с всякакъв вид техника, която е нужна на студентите и не на последно място преподавателите бяха изключително добри. Изучаването на избраните от мен дисциплини на английски език обогати знанията ми и благодарение на възложените ми проекти имах възможността да работя в група с хора от цяла Европа.  

Еразъм е една страхотна възможност да придобиеш нови умения, да усъвършенстваш себе си и да успееш да пропътуваш хиляди километри с хора от различни националности!

 

Росица Николова, бакалавър Информатика - Университет Кристианстад, Швеция

Заминах с огромен позитивизъм. Стандартно за програмата се сблъсках с изключително много умни и интересни момчета и момичета от други държави. Поради факта, че бяхме на една и съща локация имахме възможност да се опознаем, да си правим вечери, да ходим на плаж, да тичаме в гората, да си споделяме за различните курсове, които посещаваме.

В университета не съм имала никакви проблеми с хората. Студентската общност (student union) е доста важно звено. Обясниха ни правата ни и ни разказаха как са работили и продължават да работят за спазването на тези права. В момент на спор или не правда студентът може да се обърне към тях. Те са безпристрастен арбитър и съветник.

Обстановката беше чудесна. Поради тази причина се радвах и на възможността да ходя там, когато си поискам. Всеки студент получава карта, с която може да отваря голяма част от общите сгради и да се възползва от удобствата в тях (интернет, принтери, удобни дивани, маси, приятна обстановка, телевизор в една от сградите и тн). Университетът няма охрана. От понеделник до неделя ти може да прекарваш времето си там. 
Аз, обаче, имах нужда и от други неща. Имах нужда да плувам и да упражнявам едно от  хобата си – бордови игри, поради което се сблъсках с много местни, които направиха за мен всякакви неочаквани добрини. Най-добрите ми приятелства са с хора от Китай, Германия, Малта, Швеция, Тайван, Холандия, Уелс и други.

Няма думи, с които мога да опиша колко много запомнящи се неща ми се случиха. Гледам да разказвам добрите, а за лошите – просто да си извадя поуката от тях. Да, имаше лоши, но те са по-скоро лични и не фатални събития.Всеки, който има нужда да научи повече от историята може да се чувства свободен да ми пише. За мен ще е удоволствие ако мога да помогна на студенти, преподаватели или туристи, решили да посетят Швеция.

 

Десислава Димитрова, специалност Туризъм, 4 курс

В началото на февруари 2016 година заминах на обучение за 1 семестър в Санкт Петербургски държавен икономически университет, Русия по програма Еразъм+. Това е второто ми участие в програмата след като през зимния семестър на 2014/2015 година прекарах 5 месеца в малкото градче Ихлава в Чехия. Еразъм+ е една страхотна възможност за вълнуващи приключения, безбройни пътувания и нови запознанства.

Програма Еразъм+ успя да сбъдне моята мечта - да живея макар и за кратко в Русия. Тези 5 месеца, които прекарах там оставиха невероятни спомени в съзнанието ми. Санкт Петербург е несъмнено най-красивият град, който съм виждала някога! Това е град, където можеш да посетиш най-богато украсените дворци и църкви, красиви паркове, където те посрещат дружелюбни катерички, едни от най-големите музеи и грандиозни фестивали. И именно в Санкт Петербург успях да видя прочутото “Лебедово езеро”, да гледам на живо фигурно пързаляне, да отида за първи път на пейнтбол, да опитам истинската руска кухня, да отида на екскурзия по покривите на сградите, да видя как се отварят мостовете вечер, да усетя “белите нощи”, да отида на концерт на любимата си група, да посетя фестивала на ледоразбивачите, на светлината, на ледените фигури и кораба с алените платна и много много други. Лекциите в университета бяха интересни и на модули, което означава много свободно време. Имах възможността да се запозная с над 100 студенти от Русия, Китай, Германия, Италия, Полша, Чехия, Румъния, Австрия, Финландия, Виетнам, Южна Корея, Франция, Тайван, САЩ, Латвия, Молдова, Беларус и др. Създадох много нови приятели, с които прекарвах по цели нощи в разговори в кухнята на общежитията. Освен че е красива дестинация, Санкт Петербург е и сравнително евтин град за живеене. Еразъм субсидията е напълно достатъчна и дава възможност за ежедневно разнообразие и много пътувания. Други градове, които успях да посетя в Русия са Москва, Велики Новгород, Пушкин, Виборг, Гатчина, Кронщат, Петергоф, а извън Русия – Хелзинки, Стокхолм, Талин, Рига, Вилнюс, Варшава, Киев, Кишинев. Невероятно дълго пътешествие, изпълнено с толкова хубави емоции!

В заключение мога да кажа, че съм изключително доволна и от двете си участия в програма Еразъм+. Възползвайте се от възможността да се запишете и да изживеете това приключение!

 

Впечатления на служители: Моят Еразъм+

Гл. ас. д-р Влади Куршумов и Мирослава Иванова, Сектор Управление на проекти

През академичната 2015/2016 г. гл. ас. д-р Влади Куршумов и Мирослава Иванова от сектор „Управление на проекти“ бяха на обучение по програма „Еразъм+“ в организацията Skills International GmbH, Виена, Австрия в периода 5-10 октомври 2015 г.

Гл. ас д-р Влади Куршумов споделя „Приемащата институция е с богат опит в сферата на управлението на европейски проекти. Периодично организират обучения в областта, като в тяхната основа стои представяне на практически насоки за проектната дейност. Обучението се проведе по предварително изготвена програма, включваща 11 модула в сферата на управление на европейски проекти. Обучението включваше и съвместна работа на всички участници по разработване на части от примерни проектни предложения. Като допълнение към обучението, бе проведена и подготовка за последващо сертифициране“.

 

Д-р Живка Матеева и ас. Диана Димитрова, Катедра Правни Науки

В периода 9-13 май 2016 г. участвахме в проведената Еразъм седмица с цел обучение в Католически университет Льовен, Брюксел. Организацията беше много добра, програмата беше балансирана и разнообразна – бяха предвидени информационни сесии, посещение на кампуса в Льовен, а също така и пешеходна обиколка на Брюксел с екскурзовод. Една от задачите ни беше да представим ИУ-Варна и се справихме успешно с любезното съдействие на отдел Международна дейност, които ни предоставиха официалната презентация на ИУ-Варна, рекламни материали, а също така и информация по темите на различните сесии. Избраните теми, с които ни запознаха бяха интересни и предизвикваха оживени дискусии по проблематиката. В рамките на Еразъм седмицата, организирана от Католически университет Льовен, бяха проведени работни срещи с представителите и служителите в отдел Международна дейност на приемащата институция. Въз основа на тях бяхме запознати с обучаващите програми за различните специалности на английски език, техните практики при приемане на чуждестранни студенти, както и възможностите за провеждане на стаж за студентите. След всяка работна среща се провеждаха дискусии и с представителите на другите университети относно нивото на интеграция на преподаването в чужбина и спецификите на студентската мобилност. Посетихме кампуса в Льовен, където разгледахме материалната база, библиотеката и се проведе работна среща във връзка с докторските програми. Взехме участие в Global Village XL, където представихме ИУ-Варна, във връзка със студентската мобилност.

Въпреки заетостта по програмата от сутрин до вечер успяхме да разгледаме част от забележителностите на града и да опитаме от прочутите местни шоколади, гофрети, пържени картофки и бира.

Отдел Международно сътрудничество изключително професионално ни насочиха и ни оказаха съдействие при подготовката и организацията на мобилността.

Според нас организирането на подобни мероприятия подпомага обмяната на опит и подобрява възможностите за сътрудничество по програма Еразъм+, не на последно място и чрез създаване и поддържане на лични контакти със служители и преподаватели от други университети.

 

Coming soon...

Мая Благинова, Инспектор Учебна дейност, Катедра Финанси

Имах възможност да посетя Висше училище в Долен Рейн – Мьонхенгладбах. Избрах това висше училище, защото се намира в Германия, а предходното ми обучение беше в Холандия. Бях впечатлена от много добре балансираната програма, която се изпълняваше точно и акуратно от страна на приемащия университет. Колегите проявиха интерес към ИУ-Варна и успях да ги запозная с нашите програми на английски език. По време на престоя си се запознах със забележителности на градовете Крефелд, Мьонхенгладбах и Дюселдорф.

Моите впечатления от висшето училище са прекрасни, от персонала, от програмата, която ми бяха подготвили, от нивото на организация и преподаване.

 

Ас. Радка Начева, Катедра Информатика

През учебната 2015/2016 година имах възможност да посетя Технически университет Кемниц, Германия по програма Еразъм+ с цел преподаване. Университетът има разработки в областта на научните ми и преподавателски интереси (Human-Computer Interaction, Ползваемост на потребителски интерфейс, Уеб и Мобилни технологии), включително голям брой докторанти, опитни преподаватели и изследователи, с които обмених практически опит. По време на мобилността проведох лекции и практически занятия със студенти бакалаври и магистри, включително работни срещи с представители на Professorship of Media Informatics, Professorship of Distributed and Self-organizing Systems, Professorship of Artificial Intelligence и изследователската група (звено към университета) CrossWorlds.

Имах възможността да се запозная и да обменя опит с колеги от различни националности, което допълнително обогати културните ми познания. Общувах със студенти и преподаватели от Сърбия, Казахстан, Индия, Сирия, Чили, Аржентина, Испания и др. Включително създадох много нови приятелства, които с удоволствие поддържам и до днес. В заключение, бих искала да добавя, че програма „Еразъм+“ е чудесна възможност за създаване на нови контакти и обмен на опит в мултикултурна среда, не само за представители на академичния състав, но и за служители и студенти.

 

Ст. Пр. Дорина Йосифова, Катедра Западноевропейски езици

През зимния семестър на академичната 2016/2017 г. Старши преподавател Дорина Йосифова беше на мобилност по програма „Еразъм+“ за преподаване във Висше училище по приложни науки, Вормс, Германия. По време на обмена тя изнесе две лекции и участва като втори асистент в две семинарни упражнения на специалностите Tourism and Travel Management и International Tourism Management.

Дорина Йосифова споделя: „Успях да набавя нови дидактически материали, което ще ми позволи в бъдеще да завърша окончателно работата по новия модул „Интеркултурни компетенции“, който подготвям за целите на обучение за второ езиково ниво. От обмена на мнения с немските ми колеги генерирахме идеи за разработване на модули за изучаване на специализиран език. Не на последно място обогатих своите познания за политиката на Европейския съюз в областта на висшето образование“.

 

Coming soon...

гл. ас. д-р Радан Мирянов, Катедра Статиситика и приложна математика

Мобилността бе проведена в периода 20 - 24 февруари 2017г. в Университет Лимерик, Ирландия. Целта бе обмяна на опит, изнасяне на семинари пред студентите и представяне на доклад пред голяма част от академичния състав на департамент "Статистика и приложна математика" на Университета Лимерик. Постигнатите резултати - изнесен научен семинар, посещение на лекции анализирането им, работни срещи и двустранни консултации, съчетани с преговори за продължаване и задълбочаване на контактите с колегите от Лимерик. Това е едно добро начало за бъдещо ползотворно сътрудничество за двете институции и могт да бъдат оценени положително именно в тази светлина. Възможностите за ИУ–Варна са неограничени и практически грудно изброими - от обмяна на опит и заимстване на ценни практики, през съвместна научна и публикационна дейност, до размяна на лектори за разнообразяване на учебен процес.

 

Доц. д-р Денка Златева, Катедра Стокознание

Доц. д-р Денка Златева осъществи мобилност по програма „Еразъм+“ през академична година 2015/2016, като посети Университет Лейда, Лерида, Испания. Доц. д-р Златева проведе лекции по дисциплината "Сензорен анализ" пред студенти от бакалавърска степен от специалност Food Science and Technology, като също така имаше възможността да запознае студентите с магистърска специалност International Business and Management, която се провежда в ИУ-Варна съвместно с Университета Нотингам Трент, Великобритания.

Доц. д-р Златева споделя: „Считам, че преподавателската мобилност по секторна програма „Еразъм+“ е чудесна възможност за разширяване на професионалните умения и компетенции, за установяване на дълготрайни и ползотворни взаимоотношения с колеги от други страни. Впечатлението ми е, че всички дейности между двете институции бяха добре координирани, а всички ангажименти от страна на отдел „Международно сътрудничество“ при ИУ-Варна бяха изпълнени акуратно и в срок“.

 

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Доц. д-р Юлиан Василев, Катедра Информатика

Университетът в Uczelnia Jana Wyżykowskiego в Полковице (Полша) е сравнително малък като мащаб на постройките. Хората, които работят там, са приветливи и отзивчиви. Външният облик на една мобилност са лекциите и упражненията, които се провеждат. Значително внимание следва да се обърне на невидимата част от самата мобилност. Радушното посрещане от страна на преподавателите и административния персонал създават положително настроение за спокойна работа.

Освен преподавателска работа, бях поканен да участвам в съвместна публикация (доклад за конференция ECAI 2016 - International Conference – 8th Edition Electronics, Computers and Artificial Intelligence 30 June -02 July, 2016, Ploiesti, România). По време на престоя ми в Полковице работих с проф. Zdzislaw Polkowski, проф. Dariusz Zajac и един техен Еразъм студент от Румъния (Lidia Arnautu). Направихме съдържанието на доклада. Написахме част от него. Като се върнах в България, продължихме с писането му и до края на месец май бяхме готови с пълния текст на доклада.

Когато съм чел текстовете „Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават, нито крадат“ винаги съм се чудил за какви съкровища става дума. Сега мога да кажа. Професионализмът и отзивчивостта на колегите от Полковице, предложенията за екипна изследователска работа принасят духовни плодове – отлични колегиални отношения и съвестна публикация на конференция. Сборникът с доклади от конференцията ECAI 2016 е даден за индексиране в Scopus.

 

Coming soon...

доц. д-р Теодора Запрянова, Катедра Статистика и приложна математика

Пристигнах в Сибиу, Румъния, на 25 май 2016 г. Там бях посрещната от проф. Ана Мариа Аку от Университет „Лучан Блага“. По време на престоя си в Сибиу участвах в 12-та Международна конференция по теория на апроксимациите и тяхното приложение на тема "On the Iterates of Continuous Linear Operators Preserving Constants and Jackson Type operators Gs,n".

Също така изнесох лекции и проведох дискусии със студенти от Факултет "Природни науки" в Университет „Лучан Блага“ на теми, засягащи Теорията на апроксимациите: Модули на гладкост и K-функционали, Разделени разлики и някои задачи от международни олимпиади по математика или университетски програми.

За участниците в конференцията бе организирана екскурзия до планинския курорт Палтинис и посещение в Национален музеен комплекс „Астра“. Напуснах Сибиу на 31 май 2016 г. Това е красив и старинен град, който е бил и Европейска столица на културата през 2007 г.

 

Доц. д-р Бистра Василева, Катедра Маркетинг

През летния семестър на академичната 2015/2016 г. доц. д-р Бистра Василева беше на мобилност по програма „Еразъм+“ с цел преподаване в Университет по земеделие и ветеринарна медицина в Тимишоара, Румъния. По време на обмена, който се проведе в края на месец май 2016 г. доц. д-р Василева изнесе курс, който включваше две лекции на тема „Маркетингови стратегии за изграждане и развитие на агроклъстерите“. Темата беше подбрана в съответствие с нивото на знания и умения на студентите, за които беше предназначена. Лекционната част от курса включваше представяне на предходни изследователски разработки в тази област. Студентите получиха задание за представяне на концепция за агроклъстер в област Тимиш. След дискусии с тях и проведена ролева игра, трите екипа представиха концепциите си.

На 27 май 2016 г. доц. д-р Бистра Василева участва в изследователски форум на международната конференция MakeLearn TIIM 2016 (Технически университет Тимишоара, Румъния). Участниците във форума обсъдиха предизвикателствата и възможностите за сътрудничество между изследователи и академични преподаватели по социални науки и инженерство.

 

Доц. д-р Гинка Димитрова, Заместник-директор Колеж по Туризъм, Ръководител Катедра Чужди Езици

През учебната 2015/2016 г., в периода от 18 до 24 април 2016 г., заедно с ас. Светла Недева посетих университета „Матей Бел”, Икономически факултет, катедра „Чужди езици и комуникация“ в гр. Банска Бистрица, Словакия с цел обмен по програмата „Еразъм+“ за преподавателска мобилност. Контактът със съответния отдел „Международно сътрудничество“ беше осъществен със съдействието на доц. д-р Ана Зеленкова – преподавател по английски език в университета „Матей Бел”, която посети Колежа по туризъм предходната учебна година отново по програма „Еразъм+“.

Бяха проведени работни срещи с ръководител катедра „Чужди езици” доц. д-р Spišiaková Mária. На тези срещи бяха обсъдени следните въпроси и проблеми: - Специфики на учебните програми по изучаваните чужди езици в Икономическия факултет на университета; - Негативното влияние на демографските фактори върху мястото и значението на чуждоезиковото обучение в учебните планове на факултета; - Възможности за научни изяви (участие в научни форуми) и публикационна дейност (в т.ч. в издания на Scopus и Web of Science) на членовете на катедрите; - Запознаване с издаваните в двете катедри помагала и учебници; - Насоки за съвместно сътрудничество и обмен на положителни практики в преподавателската дейност и научната сфера.

Заедно с ас. Светла Недева посетихме семинарно занятие по Интеркултурна комуникация на английски език. Това беше особено полезно като възможност за съпоставка на организирането и преподаването на учебната дисциплина в нашите две учебни заведения. Особено полезно бе и участието ни в научна конференция, организирана от Департамента по европейски културологични изследвания към Факултета за хуманитарни науки в Банска Бистрица и проведена на 21-24 април 2016 г. Участваха представители от Белгия, Франция, Латвия, Германия, Полша, България. Моето участие в конференцията беше с доклад на тема: „Межкультурные барьеры в туризме и вызовы современному образованию в сфере туризма“.

 

Гл. ас. Светла Недева, Катедра Чужди езици, Колеж по туризъм

През учебната 2015/2016 г. в периода 18 – 24 април 2016 г., заедно с доц. д-р Гинка Димитрова осъществихме посещение в Университет „Матей Бел”, гр. Банска Бистрица, Словакия, с цел преподаване и административен обмен, по програма „Еразъм+“ за преподавателска мобилност. Избрахме университета заради ползотворното му сътрудничество по програма „Еразъм+“ с Икономически университет-Варна и в частност с Колежа по туризъм. Преподавател доц. д-р Ана Зеленкова от Университет „Матей Бел” посети Колежа през 2015 г. в рамките на преподавателска мобилност; бяха осъществени съвместни дейности и задълбочени контактите с катедра „Чужди езици” в Колежа.

Първоначалните контакти за моето посещение и това на доц. д-р Гинка Димитрова бяха осъществени с доц. д-р Ана Зеленкова, преподавател по Английски език и Бизнес интеркултурна комуникация във Факултета по икономика, а официалните контакти се осъществиха с г-жа Алена Добротова, координатор по „Еразъм+“ в международния отдел на Университета в Банска Бистрица. Получихме пълно съдействие и формалностите по оформяне на документацията бяха изпълнени своевременно и много ефективно. По време на работната седмица имахме пълното съдействие на приемащата институция да се включим в академичния и социален живот на Факултета по икономика, който беше наш домакин.

Много положително за успешното ни посещение бе предложението да съчетаем периода на мобилността с международна конференция. Бяхме поканени да участваме с доклади и в Международна конференция на Department of European Cultural Studies, Faculty of Arts, MBU in Banská Bystrica, в периода 21-22 април 2016 г. Бе осигурено участието и на други международни преподаватели от страни като Белгия, Франция, Латвия, Германия, Полша, България.

Всички колеги бяха ангажирани в организацията на Международната конференция и международните преподаватели се чувствахме добре приети в живота на академичната общност на университета. Международните Еразъм+ студенти ползваха спокойно английски език и бяха силно ангажирани в проблемите на икономиката и интеркултурна комуникация в международна среда с различен ракурс към проблемни ситуации. Организираната за чуждестранните делегати пешеходна обиколка из стария град и посещение до обект, паметник на ЮНЕСКО бе чудесен завършек на академичната седмица на обмен и задълбочаване на сътрудничеството между двете институции.

 

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Ст. Пр. Кръстана Иванова, Катедра Западноевропейски езици

Икономически университет-Варна предлага на входящите Еразъм+ студенти чудесна възможност за обучени и придобиване на житейски опит. Достатъчно е просто да чуем отзивите на бивши Еразъм+ студенти, които са се превърнали в своеобразни посланици на университета. Един от тях е и Мартин.

Мартин бе мой студент по програма „Еразъм“ през 2007 г. и двамата бяхме изключително щастливи от възможността да се срещнем отново, този път в Чешкия земеделски университет в Прага, по време на мобилността ми с цел преподаване по програма „Еразъм+“. Мартин, или по-точно инж. Мартин Козак, който е от Словакия, вече живее в Прага, работи в Международния офис на университета и преследва мечтата си за докторска степен.

Мартин е активен поддръжник на Икономически университет-Варна и за мен бе удоволствие да разбера колко успешно рекламира ИУ-Варна пред студентите на Чешкия земеделски университет, които проявяват интерес към програма „Еразъм+“.

Във Факултета по икономика и математика на Чешкия земеделски университет в Прага учат 14 000 студенти и учебното заведение може да се похвали с голяма международна общност. Факултетът е чудесна среда за обучение, тъй като предлага впечатляваща програма за англоговорящи студенти, в която се акцентира върху обучението по чужди езици, включително и по китайски. Ключова част от нея са т. нар. „учебни блокове“, при които редовните часове биват прекъсвани, за да могат студентите да посетят модули, които се преподават от гостуващи лектори от университети в Северна Америка, Великобритания, Ирландия, Португалия и др.

Университетът е разположен удобно в покрайнините на Прага и предоставя уникална възможност да се насладите на спокойствието и тишината на природата, като в същото време е на 20 минути от разкошната старинна част на Прага.

 

Ст. пр. Маргарита Генова

I visited the Private University College of Economic Studies in Prague in May 2016. It was my first teacher mobility under ERASMUS + program but it proved to be worth the effort and time spent on preparation of lectures and materials for the mobility.

The Private University College of Economic Studies, Ltd. (hereafter "PUCES" ) is a non-university independent (private) tertiary education institution offering accredited undergraduate and Master´s study programmes (as well as lifelong learning schemes) and carrying out associated scholarly, research and developmental activities. It is a partner university under ERASMUS+ teacher and student mobility program.

During my visit, I had meetings with interesting colleagues with whom we discussed contemporary topics connected with the state of higher education, educational and training issues and teaching methods. I also had the opportunity to teach classes to language groups at A2-B1/ B1-B2 level. I wish we (language teachers) could also share their academic autonomy in terms of designated language rooms equipped with necessary teaching aids and facilities, reliable internet connection and multi-media projectors where we could welcome different groups of students on a daily basis instead of moving incessantly from one building to another and from room to room.

My observations on students and academic staff relationships are quite positive as these are based upon immediate feedback and informal communication. The positive and relaxed atmosphere helps increase students motivation but what really matters is that teachers take into account and respond to individual students' needs. My colleagues demonstrated good expertise and excellent professional skills. Last but not least, there is a counselling centre in situ, offering advice in academic, psychological and legal matters.

Prague is a wonderful city to visit and live in at any time of year.

 I would like to express my gratitude and appreciation to Mrs. A. Cernakova , Dr. Karel Helman and RNDr. Vladimír Přech for their help and guidance throughout my Erasmus+ mobility visit at Soukromá vysoká škola ekonomických studií.

PUCES received the state permission to operate an independent non-state institution of higher education on the basis of its accredited curriculum in August 2000 and the first academic year started in February 2001. Despite its short history, the college has established a good reputation, having graduated hundreds of successful students so far. The accreditation of a follow-up master’s degree  programme in 2009 marks the beginning of the next stage of PUCES development. It is a partner university under ERASMUS+ teacher and student mobility program.

 

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Ст. пр. Анета Стефанова, Катедра Западноевропейски езици

През март 2016 г. посетих Mumbai Business School – асоцииран партньор по програма „Еразъм +“. Това е един нов, малък (само 160 студенти), но динамично развиващ се университет. При управлението и развитието му се прилагат успешни бизнес стратегии – позициониране в ниша (първият „зелен“ университет на Индия), акцент върху успешната реализация на възпитаниците му (постери с техни снимки и постижения навсякъде из сградите), залагане на традициите (портрети и послания на индийски диховни лидери). В университета, който е разположен в отдалечен кампус (100 км от Мумбай), функционира реална борса, в която студентите могат да придобиват умения в търговията на акции, като единствено последната стъпка – бутона за извършване на плащането, се контролира от Директора на учебното заведение. Освен това, предвид наличието на достатъчно земя на кампуса, е организирано малко стопанство, управлявано от студентите – те решават какво да засадят, как да се грижат за посевите и къде да реализират продукцията, при което получават реални знания и умения за развитието на един конкретен бизнес.

По време на посещението ми в Mumbai Business School изнесох няколко интерактивни презентации на тема „Междукултурни аспекти на бизнес комуникацията“, в които местните студенти се включиха активно при решаване на казуси и обсъждане на проблеми. Обучението в средните училища и университетите в Индия се води изцяло на английски език, така че повечето студенти притежават много добри езикови умения. От своя страна, „журналистите“ от студентската телевизия ме интервююираха във връзка с мобилността и зададоха въпроси, свързани с обучението по бизнес и чужди езици.

В рамките на визитата по програма „Еразъм +“, която осъществихме заедно със ст.пр. Диана Митева, се срещнахме с целия преподавателски състав на университета, пред който представихме ИУ-Варна, както и нашите идеи за сътрудничество между студенти и преподаватели от двата университета.

Икономически университет – Варна беше посетен от двама представители на Mumbai Business School през летния семестър на 2015-16 академична година.

 

Ст. пр. Диана Митева, Катедра Западноевропейски езици

Старши преподавател Диана Митева реализира Еразъм + мобилност с цел обучение в Световно бизнес училище - Мумбай, Индия през летния семестър на академичната 2015/2016 г., като представи в последователни дни пред студенти бакалаври и магистри програмите на специалности на английски език в ИУ-Варна, бакалавърска и магистърска степен, както и организацията на обучението за Еразъм студенти в рамките на ИУ-Варна.

Осъществени бяха няколко срещи с академичното ръководство и преподавателския състав. Диана Митева споделя: „С доц. Панум Агарвал разменихме програми по бизнес комуникация и бизнес английски език и очертахме възможности за съвместни интернет-базирани студентски проекти между двата университета, които да дадат глобална перспектива на студентите при обучението им в междукултурна бизнес комуникация“.