Мениджмънт на хотели и ресторанти

Faculty
Колеж по туризъм
Duration
3 години
Language
Български
Mode of study
Редовно

Специални дисциплини:

  • Въведение в туризма
  • Ресторантьорство
  • Технология на обслужване в ресторанта
  • Хотелиерство
  • Технология на обслужване в хотела
  • Технология на обслужване в бара
  • Компютърни системи в хотели и ресторанти
  • Учебна практика – практика в ресторант и хотел

Очаквани знания и умения, след придобиване на квалификацията:
Знания за теоретичните аспекти на туризма, мениджмънта и по-конкретно на хотелиерството и ресторантьорството, маркетинг на туризма и управлението на човешките ресурси в туризма. Умения да ръководят екипи, звена и сектори в туристическите и хотелските комплекси, във фирми, предоставящи храна и напитки и развлечения да разработват, оферират, рекламират и да продават туристическите продукти на пазара, да планират, организират и контролират технологичните процеси в хотелиерството и ресторантьорството, да използват информационна и комуникационна техника, технологии и компютърни информационни системи в хотелиерството и ресторантьорството, за комуникация на два или три чужди езика за качествено обслужване на клиенти с различна националност, да водят отчетност и счетоводни операции и др.

Възможности за професионална реализация:

  • управител на хотел, къмпинг, ваканционно селище и други заведения за пребиваване;
  •  управител на ресторант и други видове заведения за хранене и развлечение;
  • фронт-офис мениджър и старши администратор в хотел
  • салонен управител, главен готвач и мениджър на кухненски блок в ресторант;
  • изпълнителски и ръководен персонал в сектор обслужване на клиентите в туристически фирми, в  представителства на хотелиерски и ресторантьорски вериги и др.
  • управител на собствен бизнес в хотелиерството и ресторантьорството.